ÉLETMÓD RÖVIDHÍR

A női focisták kevesebbet fetrengenek a földön

2011. július 21., csütörtök 11:19

Nem csak ez az eltérés. A női foci lassabb, kevésbé robbanékony, a nézőknek könnyebben követhető és általában is tisztább. A Discovery News összefoglalta, mennyiben különbözik a női a férfi labdarúgástól.

Ugyanolyan pályán, ugyanolyan szabályok szerint, ugyanannyi ideig játsszák, a női focinak mégis megvan a maga stílusa és sebessége.

Elfáradtak a bírók

Talán az a legjellemzőbb, hogy kevesebbszer áll a játék, mert a női játékosokra nem jellemző, hogy minduntalan eljátsszák a nagyhalált. Ennek eredményeként a játékot sokkal ritkábban szakítják meg leállások, amikor nem történik semmi, csak az idő megy.

1991-ben rendezték az első női foci világbajnokságot. A bírók a férfiak játékmódjához voltak szokva, és azt mondták, hogy bizony alaposan elfáradtak a női mérkőzések végére. "A nők sokkal tisztességesebben, becsületesebben játszanak" - tette hozzá az egyikük.

Férfi foci: csak 7 százalék komoly, a többi kamu

A teátrális esések annyira a részévé váltak az élvonalbeli férfi focinak, hogy mindenki megszokta már azokat. Hogy teljesebb képet kapjanak az orvosok a jelenségről, négy férfi labdarúgó torna 89 meccsét nézték végig. Összesen 980 sérülésnek látszó esetet számoltak meg. Ezek közül pedig csak hét százalék volt olyan, ami vérzéssel járt vagy olyannal, ami miatt a játékost le kellett váltani. Átlagosan több mint 11 sérülés történik meccsenként. Emiatt - szintén átlagosan - 7 percig áll a játék. Ez van a férfiaknál.

Az orvosok két női mérkőzéssorozat 47 meccsét is kielemezték. Ezeknél a 11 helyett kevesebb, mint 6 sérülést számoltak meg. Azt is megállapították, hogy egy-egy elbukás miatt a füvön szenvedő nőknél 14 százalékban valóban komolynak tekinthető a sérülés. "Érdemes megfigyelni, hogy hányszor történik az, hogy egy-egy karambol után a női focista felpattan, és játszik tovább" - mondta Rosenbaum.

Kisebb tüdővel nem lehet annyit futni

Nem csak amiatt különbözik a női foci a férfiakétól, mert a nők kevesebbet fetrengenek. A női test általában kisebb, mint a férfiaké, így a nők tüdeje sem akkora - mondta Andrew Lovering, az oregoni egyetem légúti fiziológusa. A tüdő kapacitása befolyásolja, hogy mennyi vér és oxigén jut az izmokba. Ezért a nők nem képesek ugyanazt a sebességet ugyanaddig produkálni. Ezért lassabbak is és kevésbé robbanékonyak a meccsek. "A nők jobban elfáradnak a légutak terhelése miatt" - mondja Loverling. "Ez egy kilencven perces játék. Nem rövid."

Kevésbé sebes, de ha a nézők szempontjait nézzük, akkor emiatt könnyebb is követni. Mivel a nők rendszerint alacsonyabbak mint a férfiak, több helyet tudnak kihasználni a pályán, emiatt nagyobb a tér a támadásra is. Egyben a kapusok is kisebbek, miközben a kapu ugyanakkora, mint a férfiaknál, tehát több gól eshet. A nők általában nem olyan jók a levegőben, tehát akik mégis, azok jobban feltűnnek.

"A női foci kevésbé cinikus, ezért a személyi hibák is kevésbé kirívóak, kevésbé erőszakosak" - mondta egy szakértő. "Azt gondolom, hogy az a focirajongó, aki a legtisztább formában szereti a labdarúgást, értékelni fogja, ahogy ezek a nők a pályán játszanak."

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta