ÉLETMÓD RÖVIDHÍR

Nem fáj többé a leégés

2011. július 20., szerda 16:06

A londoni King College kutatói megtalálták azt a molekulát, ami a leégéseknél a fájdalomérzetet okozza, ami utat nyithat a az égéses, gyulladásos tünetek hatékonyabb kezeléséhez.

A leégéskor érzett jellegzetes fájdalomért a CXCL5 nevű fehérje a felelős, ami immuntesteket gyűjt maga köré, és ezzel kiváltja az ismerős, kellemetlen érzetet. A kísérlethez a kutatók az önkéntesek bőrének egy területét bombázták UVB sugárzással (ez okozza a leégést napozáskor), és amikor az égetett bőr a legjobban fájt (jellemzően egy-két nappal a kísérlet után) biopsziát vettek belőle, és elkezdték vizsgálni a fájdalommal kapcsolatba hozott proteinek szintjét - adta hírül a Healthland.

A CXCL5 szintje kiugróan magas volt az emberek és a patkányok esetében is, és a patkánykísérletek alátámasztották az elméletet, ugyanis amikor  ezt a proteint célzó gyógyszereket adagoltak az állatoknak, a fájdalmuk jelentősen enyhült. AQ felfedezés nemcsak azért jelentős, mert segíthet a felelőtlen strandolás tüneteinek enyhítésében, de azért is, mert az olyan gyulladásos betegségek kezeléséhez is útmutató lehet, mint például az artritisz.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta