ÉLETMÓD RÖVIDHÍR

Jobbak a természetes napfényvédők

2011. július 18., hétfő 10:50

A természetes úton működő fényvédőkben cink és titánrészecskék verik vissza a napfényt. Más elven működik a kémiai védelem: a sugárzást a bőrbe felszívódott anyagok nyelik el, de ezek közben káros vegyületekké alakulhatnak át.

Egyre jobban ügyelünk arra, hogy mit kenünk a bőrünkre, talán ezért egyre többen keresik a természetes összetevőkből készült kozmetikumokat. A fényvédő termékekkel is tudatosabban bánunk, szerencsére van is miből válogatni. Azért is érdemes természetes fényvédőben gondolkodni, mivel ezek nem tartalmaznak ártalmas kémiai anyagokat (allergiás reakciót még így is okozhatnak). A fényvédő hatásuk mellett ápolják a bőrt és segítenek megelőzni a bőrproblémákat, betegségeket. Nagyon sok érv szól amellett is, hogy természetes alapanyagokból készült fényvédőre válts.

stockfresh id959901 summer-young-woman-sunbathing-in-bikini-sunc

Ezeket az összetevőket kerüld el

Ezek a vegyszerek fényérzékenységet, bőrproblémákat okozhatnak. A legtöbb ilyen anyagot tartalmazó termék hat éves kor alatt nem is javasolt.

Oxybenzone, Benzophenone-3, Octyl-methoyl-cinnamates (OMC), Octyl-dimethyl-para-amin-benzoic Acid (OD-PABA), Homosalate (HMS), 4-methy-benzyldencamphor (4-MBC)

A természetes fényvédők titán és cinkrészecskéi visszaverik a napfényt, míg a kémiai szerek felszívódnak a bőrben és itt semlegesítik a sugárzást. A természetes fényvédők kevesebb allergiát okozó anyagot tartalmaznak, ezért nem irritálják annyira a bőrt, ráadásul a cink baktériumölő és gyulladáscsökkentő hatású. A természetes fényvédőkhöz olyan adalékokat adnak (például aloe vera, avokádó-olaj, E-vitamin), amelyek nyugtatják és táplálják a bőrt, ezzel szemben a kémiai elven működő szerek hajlamosak eltömíteni a bőr pórusait. Hatóanyaguk a napfény hatására rákkeltő vegyületté alakulhat, de a hormonháztartást is megzavarhatják.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta