ÉLETMÓD RÖVIDHÍR

Orosz epilepsziagyógyszerre kattannak az angolok

2011. július 17., vasárnap 10:18

Álmatlanság ellen és alkoholelvonási tünetek enyhítésére is használják, ezért sok országban legálisan hozzáférhető, Angliában viszont már a visszaélés veszélyeire figyelmeztetnek a tudósok.

A kábítószerfüggők elsősorban a Diazepam helyett kezdték használni a hasonlóan pszichoaktív, ám egyelőre sok országban legális Fenazepamot, amit Oroszországban például epilepszia ellen írnak föl a betegeknek. A Dundee University kutatócsoportja már tavaly felhívta a figyelmet a lehetséges visszaélésekre, amikor is Skóciában hat túladagolásos beteg került kórházi nyilvántartásba. A Dr. Peter Maskell toxikológus által vezetett kutatócsoport ennek, valamint a növekvő számú rendőrségi ügyek hatására kezdte figyelni a túladagolásos halálesetek utáni boncolási eredményeket, és, mint kiderült, kilenc halott vérében találták meg a Fenazepam nyomait.

Dr. Maskell a BBC-nek elmondta: a legtöbb, benzodiazepinek családjába tartozó droghoz hasonlóan a Fenazepam is addiktív, és más drogokkal együtt fogyasztva elég kiszámíthatatlan. Márpedig akik ezt használják, semmiképpen nem a laza, rekreációs célból drogozó csoportból kerülnek ki, hanem általában heroin és egyéb opiátszármazékok használói közül. Hogy a Diazepamról Fenazepamra váltás tudatos volt a fogyasztók részéről, vagy azért történt meg, mert a dílerek elkezdték ezt árulni, egyelőre nem tudjják.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta