ÉLETMÓD RÖVIDHÍR

A rossz nátrium- és káliumszint megrövidítheti az életed

2011. július 15., péntek 15:33

Az étkezések során magunkhoz vett túl sok só és a túl kevés kálium növeli a korai elhalálozás kockázatát – állítják a legújabb amerikai kutatások.

Az Egyesült Államok betegségmegelőzési központjainak csapata szembeszáll az előző héten megjelent szenvedélyesen bírált tanulmánnyal, amely szerint nincs bizonyíték, hogy a sóbevitel korlátozásának megelőző szerepe lenne a szívbetegségek kialakulásában és az ebből következő korai elhalálozásban - írja az MNN. A túlzott sófogyasztás továbbra is egészségtelen - nyilatkozta New York egészségügyi biztosa, ahol kampányt is indítottak, hogy az éttermek 25 százalékkal csökkentsék az ételek sótartalmát, 5 éven belül.

A legtöbb egészségügyi szakember egyetért azzal, hogy a túl sok só bevitele magas vérnyomáshoz vezet, ami megnöveli a szívroham és az agyvérzés kockázatát. Dr. Elena Kulkina kutató elmondta, hogy a magas sótartalmú és alacsony káliumtartalmú étrendet folytatók körében 50%-kal többen halnak meg valamilyen okból, és 100%-kal nő a szívroham miatti elhalálozás esélye.

Míg csökkentenünk kell a sófogyasztást, addig ezzel párhuzamosan növelni kell a káliumbevitelt. A kálium szintünket sok friss gyümölcs, zöldség fogyasztásával emelhetjük meg, főleg a spenót, a szőlő, a répa, az édesburgonya, a zsírszegény tej és a joghurt tartalmaz káliumot.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta