ÉLETMÓD RÖVIDHÍR

Ha a gyerek sokszor hívogat, jófejnek tart

2011. július 13., szerda 11:01

Amióta a mobiltelefon mindennapos szerepet kapott a szülő-gyerek kapcsolatban is, új, érdekes dolgokra derült fény: kiderült mennyire befolyásolja az egymásról kialakuló képet a telefonhívások módja.

Az amerikai fiatalok 75%-ának van mobilja, amit gyakran a szülők vásároltak, hogy ezen a módon is kapcsolatot tarthassanak a gyerekükkel, illetve ellenőrizhessék őket. A mobil nevelési eszköz lett, a különböző kutatásokba megkérdezett fiatalok 70%-a beszél legalább napi egyszer a szüleivel ilyen módon.

Egy nemrégiben publikált tanulmány azt kutatta, hogy hogyan befolyásolja a szülő-gyerek viszonyt a mobi hívások mikéntje. A Robert S. Weisskrich által vezetett kutatócsoport 196 családot kérdezett meg a kommunikáció formáiról. A tinik által intézett hívásokat két nagy csoportba osztották: az első csoportba az olyan rutinhívások kerültek, amikben a gyerekek becsekkoltak a szülőknél, jelezték, hogy merre vannak, vagy hogy késni fognak otthonról, esetleg engedélyt kértek valamire, a második csoportba a támogató hívások kerültek, amikor a gyerekeknek tanácsra vagy segítségre volt szükségük.

A szülőknél is két csoport volt, az egyik az ellenőrző hívásoké, a másik pedig az egyéb dolgokat megbeszélő, esetleg telefonon keresztül valamit számon kérő hívásoké. A kutatás eredményei nem voltak túlságosan meglepőek: minél több hívást kezdeményeztek a gyerekek, annál inkább tartották a szüleiket jó fejeknek és támogatónak, míg minél több hívást kezdeményezett a szülő, annál több súrlódás volt a viszonyban - teljesen függetlenül attól, hogy esetleg ugyanazt a hívást a gyerek is megtette volna ugyanabban a helyzetben.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta