ÉLETMÓD RÖVIDHÍR

A kutyák meg tudják különböztetni egymástól az ikreket

2011. július 6., szerda 11:00

Már fél évszázada kutatják, hogy vajon a kutyák meg tudják-e különböztetni az egypetéjű ikreket egymástól. Eddig nem is született biztosnak és bizonyítottnak mondott eredmény.

Most cseh tudósok azt állítják, hogy a probléma az volt, hogy a korábbi vizsgálódások során különböző szinten kiképzett kutyákkal dolgoztak. Ők inkább azt javasolták, hogy a legmagasabb szintű kiképzésben részesített rendőrkutyákkal ismételjék meg a tesztet. Az ötletet az adta, hogy Európában és az Egyesült Államokban is alkalmaznak rendőrkutyákat emberek azonosítására szagminta alapján. A PlusOne júniusi számában publikálták, hogy mire jutottak.

Fotó: Ludvik Pinc
Fotó: Ludvik Pinc

A kutatók két egypetéjű ikerpár (5 éves kislányok és 7 éves kisfiúk) hasáról vettek mintát. Tíz németjuhásznak 12 teszt során, 7 lehetőség közül kellett hibátlanul kiválasztania a megfelelőt. Minden egyes kutya minden egyes teszt során hibátlanul teljesített. Bár mindkét ikerpár tagjai ugyanabban a háztartásban laktak, ugyanazt ették, mint a másik, az ebek egyszer se tévedtek. Ez azért is fontos, mert az egypetéjű ikerpárok megkülönböztetésére még a legmodernebb DNS teszt sem alkalmas.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta