ÉLETMÓD RÖVIDHÍR

Hatásos oltás rotavírus ellen a csecsemőknek

2011. július 4., hétfő 10:53

A csecsemőkori vírusos megbetegedéstől a legtöbb szülő retteg, mostantól viszont legalább a rotavírust ki lehet húzni a listáról, egy tanulmány ugyanis bebizonyította, hogy a védőoltás valóban hatékony.

A Clinical Infectious Diseasesben publikált tanulmány  a súlyos hasmenéssel, és egyéb emésztőszervi problémákkal járó rotavírus oltás hatékonyságát vizsgálta. Mielőtt a vírus elleni védőoltást 2006-ban engedélyezték, a betegség a mintavétel országaiban minden gyereket megfertőzött legalább egyszer, mielőtt az ötéves kort betöltötte volna.

A kutatást végzők 2006-ban kezdték a megfigyeléseket, és egészen 2009-ig folytatták, amikorra  a gyerekek 67%-át már oltották a vírus ellen. Az eredmények egyértelműen bizonyították a védőoltás hatékonyságát: minél nagyobb arányban oltották a gyerekeket, annál kevesebb volt a rotafertőzéssel kórházba kerülők száma. A hat és tizenegy hónaposok körében például az első évben 9%, a másodikban 87%, a harmadikban pedig 88%-al csökkent a fertőzéssel kórházba kerülők száma.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta