ÉLETMÓD RÖVIDHÍR

Nem barátkozunk, ha pénzről van szó

2011. július 3., vasárnap 19:17

Az nem új, hogy a pénz mindent megváltoztat, de most kiderült, hogy már ösztönösen is máshogy viselkedünk, ha látjuk.

Új tanulmány készült a pénz pszichológiai, és viselkedésbeli hatásairól. "A pénz fogalma két dolgot indíthat be: a függetlenségre való törekvést, és a másokkal szembeni közömbösséget. Azt kutattuk, melyik dominál, ha pénz kerül szóba" - magyarázta a tanulmány társszerzője, Jia Liu. Korábbi kutatások szerint, ha valakinek másolják a mimikáját, akkor nagyobb valószínűséggel alakul ki szimpátia a két fél között. Liu és kollégái nincsenek teljesen meggyőződve ennek az igazságáról, szerintük az utánzás bizonyos esetekben negatív hatást is elérhet, különösen akkor, ha pénz fogalma is előkerül - írja az The Times of India.

Hogy leteszteljék ezt, 72 diákot kértek fel egymástól függetlenül a vizsgálatra. Először képeket vetítettek nekik, amiken kagylók és pénz jelent meg, majd meg kellett beszélniük egy beépített emberrel, mit láttak. A beszélgetés alatt a diákok egy részének utánozta a gesztusait és pózait a beépített ember, másoknak egyáltalán nem. A végén megkérdezték a résztvevőket, mennyire szimpatizáltak a beépített emberrel. Mint kiderült, Liunak igaza volt, az emberek fenyegetve érzik magukat, ha a pénzről esik szó. "Ez a tanulmány demonstrálja, hogy a pénz serkenti a kötődésünket a személyes szabadsághoz" - mondta.

Egyszerűen mondva hajlamosak vagyunk elveszteni a szimpátiánkat azok iránt, akik korlátozni akarnak minket, ha a pénz a téma.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta