ÉLETMÓD RÖVIDHÍR

Kétszer annyi a cukorbeteg, mint harminc éve

2011. július 3., vasárnap 13:32

Több, mint két és félmillió személy vércukorral kapcsolatos egészségügyi adatait nézték végig egy nemzetközi kutatásban, amely a cukorbetegek számának alakulását kísérte figyelemmel.

Az elmúlt harminc évben több mint a duplájára nőt a cukorbetegek száma - derítette ki egy kutatás. A kutatás során 2,7 millió, huszonöt évesnél idősebb alany vércukorszintjét vizsgálták, a magas cukrúak száma 1980-ban 153 millió volt, míg 2008-ban már 347 millió. A The Lancet orvosi szaklapban a múlt szombaton közzétett tanulmány kapcsán annak egyik írója, Majid Ezzati kiemelte, hogy az eredmények egyértelműen azt mutatják: a betegség a világ minden táján egyre gyakoribb. Szemben például a magas vérnyomással és koleszterinszinttel, amelyek az elmúlt években mindenütt egyre ritkábban fordulnak elő.

Ennek oka az lehet, hogy míg az utóbbi két betegségre már igen jó megelőzési módszerek léteznek, addig a cukorbetegség prevenciója még gyerekcipőben jár. Ez azért is különösen veszélyes, mert a diabétesz önmagában ugyan nem halálos, ám rengeteg halálos kimenetelű, vagy csak nehezen kezelhető szövődménnyel jár. A közelmúltban számos tanulmány látott napvilágot a cukorbetegség és különböző emésztőszervi rákok kialakulása közötti kapcsolatról. A tanulmány a legnagyobb növekedést Földközi-tenger szigetein, a legkisebbet pedig Nyugat-Európában regisztrálta.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta