ÉLETMÓD RÖVIDHÍR

Diétával a szemromlás ellen

2011. június 29., szerda 17:44

A retina öregkori időskori megbetegedését eddig csak műtéti úton tudták gyógyítani, holland tudósok szerint azonban meg is lehet előzni.

A komoly látásromlással járó szemfenéki meszesedés vagy makula degeneráció az amerikai középkorúnál idősebb lakosság hat százalékát érinti. A problémára eddig csak a műtéti beavatkozás hozott megoldást, ám most a rotterdami Erasmus Medical Center kutatói a megelőzésre is találtak módszert. A  vizsgálatot 2167 alany közreműködésével végezték el, mindegyikük rendelkezett azzal a génmutációval, ami hajlamosít a betegség kialakulására.

A tizenegy éves kutatás során a tudósok az étkezési szokásokat vizsgálták, és úgy találták, hogy a magas cink, bétakarotin, Omega 3 zsírsavak és luteinbevitel drasztikusan, tizenegy százalékkal csökkenti a szembetegség kialakulásának esélyét. Abban a csoportban, ahol az említett tápanyagokból a legkevesebbet fogyasztották, 39%-nál alakult ki a betegség, ahol viszont magas volt az Omega 3 bevitel, a megbetegedések megálltak 28%-nál. A kutatócsoport arra jutott, hogy nők esetében 1,1g Omega 3 és 8 mg cink, míg férfiaknál 1,6 g Omega 3 és 11 mg cink ideális a szem egészségének megóvásához.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

KAPCSOLATSULI 6 szokás, amivel villámgyorsan kinyírhatod a kapcsolatodat

Vannak szokásaink, amelyekről nem is tudjuk, hogy észrevétlenül, ám annál hatékonyabban rombolják a párkapcsolatunkat. Amikor pedig a párunk a válást, szakítást fontolgatja, nem értjük, hogy mi történt.

TÖRI MÁSKÉPP Szőrös hableány, tudós ló - mulatságok a Monarchiában

A kiegyezést követően gyors tempóban újabb és újabb létesítmények emelkedtek a Ligetben, amit a milleniumi ünnepségek még inkább felgyorsítottak. És ott aztán volt mulatság!

DICE&SORCERY A látszat sohasem csalt még ekkorát!

A Mario + Rabbids Kingdom Battle amennyire valószínűtlen, annyira zseniális. Játékosok figyelem!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta