ÉLETMÓD RÖVIDHÍR

Világszerte sok a munkanélküli fiatal

2011. június 27., hétfő 22:02

Egy kutatás szerint a 30 év alattiak körében a legmagasabb a munkanélküliségi ráta. Azok, akik dolgoznak, sok esetben alulfoglalkoztatottak, és nem elégedettek munkájukkal.

A Gallup 131 országra kiterjedő felmérése szerint a munkaképes korúak közül rendre a fiatalokat sújtja a legnagyobb arányban a munkanélküliség. A vizsgálat szerint az 50 évnél idősebbek körében 4 %, a 30 és 49 év közöttiek körében 5 %, a 30 év alattiak esetében 12 százalék a munkanélküliségi ráta. Szintén a fiatalokat sújtja legnagyobb mértékben az alulfoglalkoztatás: a harminc év alattiak 29 százaléka dolgozik kevesebbet, mint szeretne, míg az idősebbek körében ez az arány 14-15 százalékos. Pozitív trend ugyanakkor, hogy a teljes állásban dolgozók aránya a legfiatalabbak körében megközelíti a középkorúakét: a 30 év alattiak 42, a 30-50 évesek 44 százaléka áll teljes munkaidejű alkalmazásban. A kutatók azokat a megkérdezetteket tekintették munkanélkülinek, akik nem álnak alkalmazásban, de munkaképesek, és aktívan keresnek álláshelyet.

Nemzetközi probléma

A 2009-es és 2010-es évben végzett lekérdezés összesítése szerint Európában, a Közel-Keleten és Észak-Afrikában, valamint az Amerikai kontinensen egyaránt magas a fiatal munkanélküliek aránya. A fiatalok teljes állásban történő foglalkoztatása a volt szovjet országokban (56%) és Európában (50%) a legmagasabb, míg a dél-afrikai államokban a legalacsonyabb (20%). Világszerte körülbelül minden második dolgozó fiatal tartja ideálisnak munkahelyét, míg ez az arány az idősebb munkavállalók esetében 60 százalék fölötti. Az európai fiatalok a nemzetközi átlaggal azonos (54%) mértékben tartják ideálisnak munkájukat, és 41 százalékban állítják ennek ellenkezőjét. Az elégedettek aránya a volt Szovjetunió területén a legalacsonyabb, alig 41 százalékos, míg 57-58 százalékos aránnyal az amerikai és ázsiai kontinensen a legmagasabb.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta