ÉLETMÓD RÖVIDHÍR

A kézírás fontosabb a gyerekeknek, mint gondolnád

2011. június 25., szombat 10:19

A kézzel írás olyan módokon fejleszti az agyat, amit semmi mással nem lehet elérni.

Noha a gépelés eléggé kezdi kiszorítani a kézírást az élet minden területén, kutatók arra figyelmeztetnek, hogy érdemes a gyerekeket rászoktatni a kézírásra, számtalan előnye van ugyanis. Az Indianai Egyetemen agykutatóként dolgozó Karin Herman James hívta fel a figyelmet arra, hogy az írás hasznosságát milyen kutatások támasztják alá. "A gyerekek számára elképesztően fontos a kézzel írás. Nem számít, milyen szépen vagy csúnyán írnak, csak írjanak" - mondta. Az írás ugyanis komoly befolyással van az agyi folyamatokra, tanulási pályák kialakulására, fokozza az agyi aktivitást, és nagyban hozzájárul a finom motoros készségek fejlődéséhez - csupa olyan dologról van szó, amit a gépelés nem tud.

A kézzel írás segíti a nyelvi készségek fejlődését is: azok a gyerekek, akik tollal írták a fogalmazásukat, jóval kerekebb mondatokban fejezték ki a gondolataikat, mint akik gépelték. Ennek köze lehet ahhoz is, hogy a kézírást ebben a korban mindenki gyorsabban képes végezni, ami segíti a gondolatok gördülékenyebb papírra vetését.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta