Az olívaolaj segít a stroke megelőzésében is

Zanza!

Negyvenegy százalékkal csökkenti a stroke kialakulásának esélyét, ha az ember sok olívaolajat fogyaszt.

7625 személy bevonásával készült az a vizsgálat Franciországban, amely első körben az olívaolaj fogyasztás mértékét vizsgálta, ám az utánakövetés során a kutatók érdekes eredményekre jutottak az olaj stroke-megelőzési hatékonyságát illetően. A megkérdezettek negyven százaléka vallotta magát mérsékelt fogyasztónak (aki vagy sütéshez vagy kenyérhez vagy salátához fogyasztotta az olajat), harminchét százalék komoly fogyasztónak minősült (mindegyik említett formában fogyasztotta) és huszonhárom százalék egyáltalán nem fogyasztott olívát - írja a Healthland.

Az adatok felvétele után a kutatók öt éven keresztül követték nyomon a vizsgálatban részt vevők egészségi állapotát, és azt találták, hogy az olívaolaj az eddig ismert kedvező egészségügyi hatásai mellett egy sokadikkal is rendelkezik: komolyan közrejátszik a stroke megelőzésében. A komoly használók ugyanis negyvenegy százalékkal kevésbé voltak kitéve a stroke-nak, sőt: ennek a csoportnak a felső harmada (tehát akik a legtöbbet fogyasztották) a csoport alsó harmadánál 73%-al védettebbek voltak. A kutatás ideje alatt 148 stroke fordult elő az alanyok körében, akiknek azt megelőzően semmi ilyesmi betegségük nem volt.

Blogmustra