ÉLETMÓD RÖVIDHÍR

Varázsgombával a mentális egészségért

2011. június 23., csütörtök 10:57

Azt régóta tudjuk, hogy a varázsgombának lehetnek kedvező hatásai az emberi pszichére, csak eddig elég lutri volt egy-egy trip kimenetele ahhoz, hogy terápiás céllal lehessen használni.

A varázsgombával vagy egyéb pszichedelikus anyagokkal való kísérletezés nem újkeletű, amit azonban a John Hopkins kutatói állítanak egy nemrégiben publikált tanulmányukban, igen: Rolad Griffiths és kollégái kísérletük során megtalálták a szernek azt az ideális adagolását, ahol a traszcendens élmények már jelentkeznek, de a bad tripekre jellemző para kizárható.

Tizennyolc alany segítségével folytak a kutatások, akiknek az átlag életkora 46 év volt. Az alanyok öt nyolc órás tripen vettek részt, a csoport egyik fele változó adagban pszilocibint, míg a másik placebót kapott. A rendes hatóanyagot fogyasztók a tizennégy hónappal későbbi kontroll alkalmával az életminőségük és a lelki egyensúlyuk javulásáról számoltak be, aminek egyébként a megkérdezett családtagok és közeli ismerősök is élvezték az előnyeit.

"A dolog lényege, hogy megtaláltuk azt a keskeny ösvényt, amin haladva a gombában levő hatóanyag, a pszilocibin kedvező hatásai érvényesülnek, de a sokak által félt, és sokaknak káros negatív következmények kizárhatók" - mondta Roland Griffiths, a John Hopkins Egyetem biológusa, a tanulmány egyik szerzője.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta