Megjósolja a tinik agya, hogy miből lesz sláger

Zanza!

Tizenkét és tizenhét év közötti fiatalok agyát vizsgálták zenehallgatás közben, és kiderült: a tinik agyában végbemenő változások egész pontos indikátorai egy zeneszám jövőbeli sikerének.

Egy kísérletben fiataloknak számukra ismeretlen Myspace-es zenékből mutattak tizenöt másodperces részleteket. A hatvan számot mindenkinek a három kedvenc stílusából válogatták össze, majd szkennelni kezdték a különböző számokra reakcióként föllépő agyi aktivitást, és emellett arra kérték a fiatalokat, hogy egytől ötig osztályozzák a hallott dalrészleteket - írja a Bodyodd.

A mintavétel után három évvel a kísérletet végző Gregory Berns és csapata megvizsgálta, mi történt azokkal a számokkal, amik a kísérletben szerepeltek. Az eredmény magukat a tudósokat is megdöbbentette: azok a számok, amelyek később komolyabb sikernek bizonyultak, mind jelentős aktivitást váltottak ki az agy jutalomközpontjában. Ami még érdekesebb, hogy a sikernél sokkal pontosabban jósolták meg a kudarcot: míg a pozitív reakció csak harminc százalékban trafált bele, addig a jutalomközponti aktivitás hiánya kilencven százalékos pontossággal mutatta meg, melyik számból lesz bukás.

Blogmustra