ÉLETMÓD RÖVIDHÍR

Vedelik a palackozott vizet, pedig az árthat az egészségnek

2011. június 19., vasárnap 10:03

Bizonyos üveges vizek többet ártanak, mint használnak - márpedig Amerikában a legszegényebb latin ajkú és fekete kisebbségek hajlamosak túlzásba vinni a fogyasztást.

Amerikában évente harminchétmilliárd liter palackozott vizet fogyaszt a lakosság, amit a különböző kisebbségek szignifikánsan nagyobb arányban vásárolnak - elsősorban a gyerekeik számára. A wisconsini egészségügyi főiskola gyermekgyógyászati részlegén végzett kutatás szerint ez a mennyiség akár a háromszorosa is lehet annak, amit a többségi társadalmat alkotó fehérek elfogyasztanak, még olyan helyeken is, ahol a csapvíz minősége egyáltalán nem indokolná a palackozott víz fogyasztását.

A fokozott fogyasztás mellett felhozott érvek általában megegyeznek, a szülők egészségesebbek és tisztábbnak gondolják az üveges vizeket. Az érdekes az, hogy a Nemzeti erőforrások védelmére létrejött tanács (National Resources Defence Council) által végzett felmérés ennek pont az ellenkezőjét állapította meg: a palackozott vizek 17%-a olyan baktériumokat tartalmazott, amelyeket az egészségre veszélyesnek minősítettek, 22% pedig olyan vegyületeket, például arzént, hogy egy komolyabb tisztasági ellenőrzésen elbuknának. Nem csoda, hogy kutatások összefüggést találtak a gyerekek hasmenése és a palackozott vízfogyasztás között: azoknak a 45%-a, akik súlyosabb hasmenéssel kerestek orvosi ellátást, kizárólag palackozott vizet fogyasztott.

A kutatás másik érdekes felfedezése volt, hogy egy háztartás jövedelme egyáltalán nem befolyásolja a vásárolt víz mennyiségét, sőt: a szegényebbek hajlamosabbak jóval többet költeni palackozott vízre.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

STÍLER 4 ruhadarab, aminek nincs helye egy stílusos nő ruhatárában

A nagy őszi gardróbcsere remek alkalom arra, hogy megszabaduljunk néhány olyan holmitól, ami csak a megvásárlás pillanatában tűnt jó ötletnek. A divat változik, trendek jönnek-mennek, de biztos lehetsz benne, hogy a most következő cuccok nélkül igenis, lehet élni. Ráadásul egy magabiztos, stílusos életet.

KERTÉSZ Így gondozd ősszel a csónakorchidádat

Most, hogy ránk rúgta az ajtót az ősz, egyre jobban figyelünk a szobanövényekre. Az orchideák különösen népszerűek. ennek oka lehet különleges szépségük, szokatlan megjelenésük, vagy éppen az, hogy a meleg trópusi tájak hangulatát hozzák közel, ami télen különösen jóleső érzés.

OTTHONTÉRKÉP Elfogytak a zuglói garázsok

Fizetős övezetté vált a XIV. kerületben az Örs vezér tere és a Felvonulási tér környéke is. Ráadásul nem csak hétköznap, hanem szombat-vasárnap is. Gondoltuk, megnézzük, milyen a garázshelyzet a kerületben. Aztán koppantunk.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta