ÉLETMÓD RÖVIDHÍR

3D-s videó megmutatja, mi történik az agyban eszméletvesztéskor

2011. június 16., csütörtök 11:00

Manchesteri kutatók 3D-s felvételeket készítettek műtéti altatásba kerülő emberek agyáról. A képek olyan alvásszerű állapotra utalnak, amiben az agy elektromos tevékenysége lassan alábbhagy, és bizonyos neuronok közötti kapcsolat hirtelen megszűnik.

Éber állapotban meghatározott agyterületek működnek együtt a környezeti adatok dekódolásában. Az új videó megerősíteni látszik azt a korábbi elméletet, amely szerint az eszméletvesztés azért következik be, mert az információ feldolgozásáért felelős területek nem működnek megfelelően együtt - írja az mnn.com.

Új képalkotó eljárás

Az új módszer lehetővé teszi, hogy a fejre helyezett elektródákon keresztül valós időben tanulmányozzák az agyterületek elektromos aktivitását. A kutatók 17 műtéti altatásba került személynél végezték el a vizsgálatot, és mindegyik esetben ugyanolyan mintájú agyi aktivitást figyeltek meg. "Előállítottuk az első videót, amely altatásba kerülő beteg agyáról készült" - állítja a kutatásban részt vevő Brian Pollard. "A felvételen látható, ahogy az agy különböző területei aktiválódnak, míg mások kikapcsolnak."

Fotó: University of Manchester
Fotó: University of Manchester

Pollard az eszméletlen személy látókérgének működését is észrevette. "A beteg mozdulatlanul feküdt, és amikor elé léptem, aktivitást tapasztaltunk a jobb oldali agyrészen... az agyon figyelhettük meg, hogy a páciens lát minket. A gép hasznos lehet fejsérüléses vagy stroke eseteknél, ahol a betegek állapotváltozását figyelemmel kell kísérni" – tette hozzá Pollard.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta