ÉLETMÓD RÖVIDHÍR

A macska legtöbbször nyáron hisztizik

2011. június 12., vasárnap 10:56 |

A macskád folyamatosan nyivákol, háton hempereg vagy kerüli az almot? A Reader’s Digest felfedi az okokat, amelyek néha meglehetősen prózaiak.

A kora reggeli nyivákolás két dolognak tudható be: az évszaknak és nekünk. A macskák bioritmusa épp úgy működik, mint a miénk. Ha a nyár közeledtével a madarak egyre hamarabb ébrednek, a macskád ugyanígy tesz, hiszen hajtja a ragadozóvér. Persze nem mindenkit ragadtat el a gondolat, hogy kiengedje kedvencét a szabadba, ezért ha az állat kora reggel kajáért kiált, nem árt, ha azonnal akcióba lendülsz.

De az sem megoldás, hogy minden reggeli hisztikor megeteted, mert véletlenül még hozzászokik, hogy addig sírjon, amíg nem teljesül az akarata. A legjobb, ha következetesen egy adott időponthoz tartod magad.

Háton hempergés és folyamatos miákolás

A hátán hempergő macska látványa is meglehetősen gyakori: bármilyen szituációban történik, egy biztos, a cica fel akarja hívni magára a figyelmedet. Ha ennek hatására megszeretgeted vagy megsimogatod a fejét, pontosan azt teszed, amire vágyik. Bár a kutyáknál ez a mozdulat egyértelműen felhívás egy jó kis hasvakarásra, a macskánál ne feltétlenül próbálkozz vele, mert a végén még néhány karmolás lesz a jutalmad.

A folyamatos miákolás több dolgot is jelenthet: néhány fajta - például a sziámi - egyszerűen ilyen típus, az idősebb példányoknál viszont megeshet, hogy egyszerűen rossz a hallásuk. Rosszabb esetben betegség is lappanghat a dolog mögött, a Reader's Digest szerint ilyenkor hallgassunk az ösztöneinkre és vigyük orvoshoz, ha gyanakszunk. Persze az is megeshet, hogy egyszerűen éhes.

Ha a macskád nem használja a számára kialakított almot, lehet, hogy húgyúti fertőzése van, ezért nem sikerül neki visszatartani, amíg elér a célállomáshoz. Másrészt a macskák nagyon finnyás állatok, így az is előfordulhat, hogy nem elég tiszta és mély az alom.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta