ÉLETMÓD RÖVIDHÍR

Úgy kell bánni egy macskával, mint egy Ferrarival

2011. június 11., szombat 09:27

Ha van egy Ferrarid, ne csak a garázsban parkoltasd. Ha macskád van, akkor meg ne hagyd, hogy mindig csak egyedül játsszon, foglalkozz vele. Különben ne csodálkozz, ha éjszaka fog ramazúrit csapni - írja az USA Today.

Ápolgasd és etetgesd. Mondd neki, hogy milyen gyönyörű és hagyd jó sokáig az öledben dagasztani. De ez még nem minden. A szakértők egyre több játékidőt tartanak helyesnek. Amikor csak te vagy és a macskád. Senki más.

Bent kell tartani a macskát, mert ott érzi magát biztonságban

Nem ajánlott játékok

Megoszlik a szakértők véleménye abban, hogy egy macskának mennyire jó játék, ha falra világított lézerfénypont után ugráltatjuk. Johnson-Bennett nem kedveli, mert úgy tartja, attól csak frusztráltak lesznek a macskák, hiszen csak a levegő után kapkodnak, hiszen nem szolgál valódi prédaként semmilyen tárgy, amivel kontaktusba léphetnének. Vagyis esélyük sincs arra, hogy bármikor megfogjanak valamit.

De nem rajong a nagy elemes játékok iránt sem, mert azoktól inkább félni fognak a macskák mint játszani velük.

Az is igaz viszont - állítja a macskaszakértő -, hogy macska és macska nagyban különbözik egymástól, ezért jobb, ha a gazdák megfigyelik, mivel játszanak szívesen macskáik.

Pam Johnson-Bennett, számos, macskákról szóló könyv szerzője azt mondja: "A macskáknak szükségük van aktivitásra és olyan helyzetekre, amik próbára teszik őket. Ez nem azt jelenti, hogy kicsaphatjuk a macskát az udvarra abban reménykedve, hogy majd csak fog magának valami madarat. Mi azt akarjuk, hogy bent legyenek, mert így vannak biztonságban. És azzal sem lehet a dolgokat kipipálni, hogy valami szőrös egérutánzatot a földre hajítunk nekik, mert az csak a egyedüli játékhoz elég."

Az a jó, ha gazdival játszik a cica, mert így nem tompul el a ragadozói képessége és az agyának is elég munkát ad.

Erre a célre remekül megfelelnek az ostor alakú, pálcás-zsineges játékok, sok macska imád ilyenekre vadászni. De olyan játékokat is kell hogy kapjon, amikkel akkor is elvan, amikor nem vagyunk ott.

Sokszor a legjobb játékok szinte semmibe nem kerülnek. Lehet az egy gombóccá gyűrt papír, amiben pingponglabda rejtőzik, üres papírzsebkendő tok, amibe belerakunk valamit.

Legjobb, ha újabb és újabb játékokat eszelünk ki számukra

Az egyik macskaklubba tömörült szakértők azt mondják, nem árt, ha egy lépéssel a macska igényei előtt járunk: fújjunk neki szappanbuborékot, ami után vidáman kapkodhat, esetleg vegyszermentes festékkel fessen nekünk képeket. Az egyik macska például kézilabdázik a klubtagokkal. A macskabarátok szerint a cicák így jóval stresszmentesebbek, fittek és fiatalosak lesznek.

Több macskánál nem elég a csoportfoglalkozás

Ha több macskád van, akkor sem lehet megúszásra játszani: az kevés, hogy majd ők elszórakoztatják egymást.

"Két macska együtt is lehet tétlen és depressziós, akár az egy - mondja Johnson-Bennett - még ha elégedettnek is látszanak, ha vadászási igényük nem talál tárgyra, nem lesznek teljesen boldogok. Nemcsak együtt, külön-külön is kell játszani a macskákkal, mert a játékterápia nem luxus: szükséglet."

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

STÍLER 4 ruhadarab, aminek nincs helye egy stílusos nő ruhatárában

A nagy őszi gardróbcsere remek alkalom arra, hogy megszabaduljunk néhány olyan holmitól, ami csak a megvásárlás pillanatában tűnt jó ötletnek. A divat változik, trendek jönnek-mennek, de biztos lehetsz benne, hogy a most következő cuccok nélkül igenis, lehet élni. Ráadásul egy magabiztos, stílusos életet.

KERTÉSZ Így gondozd ősszel a csónakorchidádat

Most, hogy ránk rúgta az ajtót az ősz, egyre jobban figyelünk a szobanövényekre. Az orchideák különösen népszerűek. ennek oka lehet különleges szépségük, szokatlan megjelenésük, vagy éppen az, hogy a meleg trópusi tájak hangulatát hozzák közel, ami télen különösen jóleső érzés.

OTTHONTÉRKÉP Elfogytak a zuglói garázsok

Fizetős övezetté vált a XIV. kerületben az Örs vezér tere és a Felvonulási tér környéke is. Ráadásul nem csak hétköznap, hanem szombat-vasárnap is. Gondoltuk, megnézzük, milyen a garázshelyzet a kerületben. Aztán koppantunk.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta