ÉLETMÓD RÖVIDHÍR

Rákölő mutáns gént fedeztek fel

2011. június 10., péntek 11:34

Egy új orvosi kutatás szerint félreismertek egy mutáns géntípust, amiről eddig azt gondolták, hogy rákos tumorokat okoz, most éppen az ellenkezőjét állítják: képes megállítani a rák elburjánzását.

Lehet, hogy furcsán hangzik, de a jóindulatú daganatok kulcsszerepet játszhatnak a szervezetben kialakuló rákos elváltozások ellen. Dr. Honey Reddi, a Mayo Klinika munkatársa - aki pajzsmirigyrákot okozó génekkel kísérletezett - ezen a héten mutatja be az Endokrin Társaság ülésén Bostonban a hihetetlen felfedezés bizonyítékait - írja az io9.

A klinika a közleményében azt írja, hogy arra számít, hogy a Reddi doktor felfedezése nagy hatással lesz a rákkutatásra és az endokrinológia tudományára, valamint hogy megkönnyíti bizonyos pajzsmirigyrák-fajták kialakulásának diagnosztizálását, miközben a gyógyszeripari kutatók számára is ad feladatot, hogy olyan ellenszert fejlesszenek ki, aminek egy eddig rákkeltőnek tartott fehérje az alapja.

Úgy történt a meglepő fordulat, hogy Reddi nem volt elégedett a mutáns génről eddig szerzett ismeretekkel és ezért egereken kezdett kísérletezni. A kutatás megállapította, hogy egy, bizonyos pajzsmirigy-tumoroknál előforduló mutáns fúziós génből származó fúziós fehérje (PAX8/PPARγ) elnyomja a daganatokat azáltal, hogy bizonyos tumorleépítő anyagok (mikro-RNS-122 és PTEN) természetes termelődését segíti elő.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

STÍLER 4 ruhadarab, aminek nincs helye egy stílusos nő ruhatárában

A nagy őszi gardróbcsere remek alkalom arra, hogy megszabaduljunk néhány olyan holmitól, ami csak a megvásárlás pillanatában tűnt jó ötletnek. A divat változik, trendek jönnek-mennek, de biztos lehetsz benne, hogy a most következő cuccok nélkül igenis, lehet élni. Ráadásul egy magabiztos, stílusos életet.

KERTÉSZ Így gondozd ősszel a csónakorchidádat

Most, hogy ránk rúgta az ajtót az ősz, egyre jobban figyelünk a szobanövényekre. Az orchideák különösen népszerűek. ennek oka lehet különleges szépségük, szokatlan megjelenésük, vagy éppen az, hogy a meleg trópusi tájak hangulatát hozzák közel, ami télen különösen jóleső érzés.

OTTHONTÉRKÉP Elfogytak a zuglói garázsok

Fizetős övezetté vált a XIV. kerületben az Örs vezér tere és a Felvonulási tér környéke is. Ráadásul nem csak hétköznap, hanem szombat-vasárnap is. Gondoltuk, megnézzük, milyen a garázshelyzet a kerületben. Aztán koppantunk.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta