ÉLETMÓD RÖVIDHÍR

A jövő kontaktlencséje diagnosztizál és gyógyszert is adagol

2011. június 9., csütörtök 11:17

A biotechnológia legújabb fejlesztései alapján elképzelhető, hogy hamarosan olyan intelligens kontaktlencséket dobnak piacra, amik képesek a szem szokatlan elváltozásaiból betegségekre következtetni és gyógyszert is juttatni a szervezetünkbe.

Az Economist egy hosszú tudósításban számolt be a biotechnológia legújabb csodáiról, az okos kontaktlencsékről, amik rövid időn belül jelentős változásokat hozhatnak az életünkbe. Azt már eddig is tudtuk, hogy a szem nemcsak a lélek tükre, de például a magas vérnyomás és az agytumor is felismerhető a retina vizsgálatával. Most a szakemberek olyan lencsék kifejlesztésén dolgoznak, amelyek beépített érzékelők segítségével képesek lennének folyamatosan ellenőrizni a betegségeket, mérhetnék a koleszterin- vagy alkoholszintet a vérünkben és gyógyszert is adagolnának.

Babak Parviz, a Washingtoni Egyetem kutatója szerint hatalmas lehetőségek rejlenek ebben az ágazatban, és a cél az lenne, hogy ne csak érzékelőként működjenek ezek az eszközök, hanem a viselője látómezejére is képeket lehessen vetíteni. Ő jelenleg olyan lencséket fejleszt, amik a cukorbetegek glükózszintjét mérnék.

Ugyan még sok helyen csak kísérleteznek az okos kontaktlencsékkel, de Svájcban és nyolc másik országban például már használják kórházakban azt a változatot, amely a zöldhályogtól szenvedő betegek kezelését segíti azáltal, hogy 24 órán keresztül méri a szem görbületét, így jutva bizonyos adatokhoz.

A bostoni Daniel Kohane professzor viszont jelenleg is egy olyan, utcán is viselhető kontaktlencse fejlesztésén dolgozik, amely hosszú időn keresztül képes gyógyszert adagolni a szemünkön keresztül. Ez sokkal hatékonyabb lehetne, mint a szemcsepp, aminek csak igen kis része jut végül célba. Fájdalomcsillapítótól kezdve antibiotikumon át gyulladásgátló szerekig sok minden adagolására használni lehetne, akár 100 napos időtartamig is.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta