ÉLETMÓD RÖVIDHÍR

Ha a gyerek eleget alszik, nem fog elhízni

2011. június 8., szerda 11:28

Ha egy gyerek keveset alszik - mondják kutatók -, akkor kevesebbet is mozog, ellenben többet eszik.

Azok a gyerekek, akik az elégségesnél rendszerint kevesebbet alszanak, nagyobb valószínűséggel lesznek túlsúlyosok - idéz egy tanulmányt a Yahoo! News.

Az alvás a zsírt bontja le, az izmot nem

Ezzel szemben, amikor egy gyerek több időt tölt alvással, lecsökken a testtömeg-indexe (body mass index, BMI) és ezzel az esélye is a túlsúlyra. Az is kiderült, hogy az alacsonyabb BMI-értéket a kevesebb zsír tömege okozza, nem pedig az olyan zsírmentes tömegé, mint az izom. Ebből pedig az látszik, hogy a nem alvás mennyire lerontja a test állapotát.

Az új-zélandi kutatók 244, három és hét év közötti gyereket vizsgáltak. Félévenként megmérték a gyerekek súlyát, magasságát, a testük összetételét, és adatokat vettek alvási és étkezési szokásaikról. Továbbá testmozgásukat mérő műszereket helyeztek el rajtuk, hogy adatokat nyerjenek mozgási aktivitásukról. A testtömeg-indexet befolyásoló olyan egyéb tényezőket is beszámítottak mint a születési súly és az adott gyerek anyjának iskolázottsága és jövedelmi szintje.

Kevesebb alvás, több evés

Azok a gyerekek, akik az átlagosnak mért tizenegy óránál rendszeresen kevesebbet aludtak, hétéves korukra a többieknél nagyobb valószínűséggel váltak túlsúlyossá. Másrészról a három- és ötéves közöttiek már plusz egy óra alvással is átlagosan 0,49-es BMI-csökkenést értek el. Egyben 61 százalékkal kisebb volt a valószínűsége, hogy hétéves korukra túlsúlyosak vagy elhízottak legyenek.

A kutatók úgy foglalták össze az eredményeiket, hogy az alvásnak kritikus szerepe van a test összetétele szempontjából. Azok a gyerekek, akik alapvetően nem alszanak eleget, kevesebbet is mozognak, viszont többet esznek. Mindezek alapján a felmérés készítői azt javasolják, hogy a közegészségügy vegye fel feladatai közé a megfelelő mennyiségű alvás népszerűsítését a gyerekek körében.

Mivel a kutatás az alvás és az elhízás kapcsolatára irányult, ma még nem tudni, hogy a több alvás miatt egészségesebbek lesznek-e a gyerekek, erre majd újabb felmérések adhatnak választ.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

STÍLER 4 ruhadarab, aminek nincs helye egy stílusos nő ruhatárában

A nagy őszi gardróbcsere remek alkalom arra, hogy megszabaduljunk néhány olyan holmitól, ami csak a megvásárlás pillanatában tűnt jó ötletnek. A divat változik, trendek jönnek-mennek, de biztos lehetsz benne, hogy a most következő cuccok nélkül igenis, lehet élni. Ráadásul egy magabiztos, stílusos életet.

KERTÉSZ Így gondozd ősszel a csónakorchidádat

Most, hogy ránk rúgta az ajtót az ősz, egyre jobban figyelünk a szobanövényekre. Az orchideák különösen népszerűek. ennek oka lehet különleges szépségük, szokatlan megjelenésük, vagy éppen az, hogy a meleg trópusi tájak hangulatát hozzák közel, ami télen különösen jóleső érzés.

OTTHONTÉRKÉP Elfogytak a zuglói garázsok

Fizetős övezetté vált a XIV. kerületben az Örs vezér tere és a Felvonulási tér környéke is. Ráadásul nem csak hétköznap, hanem szombat-vasárnap is. Gondoltuk, megnézzük, milyen a garázshelyzet a kerületben. Aztán koppantunk.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta