ÉLETMÓD RÖVIDHÍR

Az okos karóra méri az UV sugárzást is

2011. június 5., vasárnap 09:48

Bár a napozás egyre veszélyesebb műfaj, aggodalomra semmi ok, hatékony fegyverek egész armadája áll rendelkezésünkre ahhoz, hogy felvegyük a harcot a káros sugarakkal. Ezek közé tartozik többek között az UV mérővel ellátott karóra is, ami a sugárzás mértékét mutatja.

Már itthon is megvásárolhatók azok a karórák, amik az idő mellett azt is megmutatják, hogy aktuálisan, a napból származó UV sugárzás intenzitása pontosan mennyi.

Az Egészségügyi Világszervezet az úgynevezett UV indexet 0 és 11+ közötti tartományban kategorizálta, az óra pedig ezt az indexet jelenít meg. A karóra egy beépített UV szenzor segítségével érzékeli a sugárzást, amit aztán UV indexre alakít.

Valamennyi UV index egy sugárzási veszély kategóriába és színkódba sorolható; míg az alacsonyabb UV index, illetve az alacsonyabb sugárzási kategória kevésbé káros a bőrre, addig a magasabb UV index és kategória károsabb hatást jelenthet a szervezetre. Az óra viselője ellenőrizheti saját UV tűrő képességét, és ezáltal kellően védekezhet a káros UV sugarak ellen.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta