ÉLETMÓD RÖVIDHÍR

A házimunkát el kéne felejteni, végleg

2011. június 4., szombat 04:29

Ha az ember munka után, még otthon is dolgozik, korábban fog meghalni. Pont.

A Journal of Family and Psychologyban publikált kutatás során harminc Los Angeles-i családot vizsgáltak meg, ahol a szülők mindketten a házon kívül dolgoztak, és volt legalább egy nyolc és tíz év közti gyerekük (ebben a korban már elég idősek ahhoz, hogy ne kelljen például az öltöztetésükkel sokat foglalkozni, de még nem annyira idősek, hogy a ház körül segítsenek).

A kísérlet során a szülők kortizol- (a stresszhormon) szintjét mérték folyamatosan, és azt találták, hogy a test csak akkor kezdi el csökkenteni azt, amikor a házimunkát is befejezték - ami nem túl jó, tekintve, hogy a tulajdonképpeni pihenés is csak akkor kezdődhet. Ráadásul, ha a testünkben a kortizolszint túl sokáig magas, akkor az kevésbé tudnak ellenállni betegségeknek, sőt, rövidíti a várható élettartamat is. További érdekesség, hogy míg a nők kortizolszintje attól csökkent drasztikusan, hogy a férfi segített nekik megcsinálni a teendőket, addig a férfiaké akkor, ha nekik nem kellett semmit csinálniuk, míg a társuk intézte a melót.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta