ÉLETMÓD RÖVIDHÍR

A Dukan-diéta meddőséget okozhat

2011. június 2., csütörtök 10:56 |

Jennifer Lopez és Kate Middleton is előszeretettel fogyókúrázott Dukan-diétával, ami megosztja a francia orvosokat. Egyes szakértők szerint a módszer hosszú távú egészségi problémákat okozhat, míg megalkotója szerint az elhízás az igazi probléma.

Állítólag a francia dietetikus Dr. Pierre Dukan által kifejlesztett diéta segített Kate Middletonnak belefogyni az esküvői ruhájába, illetve szülés után Jennifer Lopez és Gisele Bündchen is ettől nyerte vissza az alakját. Ez viszont nem győzi meg a szakembereket, akik a módszer kockázataira hívják fel a figyelmet – írja a Guardian.

Egyesek szerint a Dukan-diéta nem csak hogy nem hatékony, de károsíthatja is a fogyni vágyó egészségét. Egy felmérés során 5000, a diétát alkalmazó fogyózót vizsgáltak meg, ahol kiderült: 80%-uk 3 éven belül visszaszedte azokat a kilókat, amelyeket korábban leadott.

Meddőség, alvászavar, májkárosodás

Dr. Boris Hansel, a párizsi Pitié-Salpêtrière kórház anyagcsere-, illetve szív- és érrendszer-specialistája a Le Parisiennek így nyilatkozott: „A diéta nem tekinthető hosszú távú sikernek, mivel nincs összhangban a szervezetünk igényeivel. Olyan komoly kockázatokkal járhat, mint a például meddőség, alvászavar, magas vérnyomás, kettes típusú cukorbetegség, májkárosodás és keringési zavar”.

Vannak olyan orvosok is, akik szerint a terhesség alatti Dukan-diétával a meg nem született gyerekünk egészségét is kockáztatjuk. Dukan, akinek 20 könyvét 14 nyelvre fordították le, több milliós példányszámú eladásaival a legkelendőbb író Franciaországban. A fogyiguru természetesen cáfolta a híreszteléseket, szerinte a diétája egészséges és normális, és az igazi kockázatot segít leküzdeni: a túlsúlyt.

„Mi, orvosok felmértük a kockázatokat és előnyöket. Meggyőződésem, hogy az igazi kockázatot a túlsúly és az elhízás jelenti. Ha egy kismama a terhesség alatt el van hízva, a gyereke nagyobb eséllyel lesz cukorbeteg és túlsúlyos” – mondta Dukan.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta