ÉLETMÓD RÖVIDHÍR

Vége a coffee shop-turizmusnak

2011. június 1., szerda 12:40

Végnapjait éli a nagy engedékenység: hamarosan tilos lesz vásárolni marihuánát a holland coffee shopokból. Előbb a turistáknak, majd maguknak a hollandoknak is - írja a Reuters.

Hollandia híres arról, hogy az egyik legengedékenyebb szabályrendszert alkalmazza a könnyűdrogok forgalmazása terén. Az ország - és főleg Amszterdam - egyik fő csábereje a coffee shopoknak becézett kannabisz-üzletek. Turisták ezrei szinte csak emiatt utaznak oda.

Külső támogatás a kormánynak

A tavaly hivatalba lépett koalíciós kormánynak viszont más tervei vannak. A kabinet a bevándorlásellenes, szélsőjobboldalinak tartott Geert Wilders Szabadságpártja (PVV) külső támogatásával azt tervezi, hogy egy országos egészségmegőrző bűnözés ellenes kampány részeként megfékezi a drogturizmust.

"Véget vetünk a nyitott ajtó-politikának a coffee shopok terén annak érdekében, hogy az ezzel összefüggő bűnözés és más kedvezőtlen jelenségek megszűnjenek" - ez áll az egészségügyi és az igazságügyi miniszter a parlamenthez írott levelében.

Csak hollandok vehetnek füvet, aztán lassan ők sem

A tervek szerint ezentúl csak holland állampolgárok lehetnek kannabisz üzletek regisztrált vásárlói. A holland fogyasztóknak legalább egy éves tagsági viszonyt kell váltaniuk és a regisztrált tagok száma üzletenként nem lehet több 1500-nál - nyilatkozta az Igazságügyi Minisztérium szóvivője.

Amszterdamban - ahol mintegy 220 ilyen kávézó működik - már meg is kezdték a bezárásokat a város nem kevésbé híres piros lámpás negyedében. Egyes tisztviselők ellenálltak az intézkedésnek, mondván, hogy ez lökést ad az illegális könnyűdrog-kereskedelemnek. Néhány holland határmenti városban (például Maastrichtban és Terneuzenben) máris korlátozzák a marihuána eladását külföldieknek.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta