ÉLETMÓD RÖVIDHÍR

Egy kutya már 7 éves kortól nyugdíjasnak számít

2011. május 29., vasárnap 12:28

Egy felmérésből kiderült, hogy a kutyák öregedésének első jeleit sok gazda lustaságként értelmezi és pár évvel később veszik észre, mint ahogy az elkezdődik. Viszont az idős kedvencek állapotát is fenn lehet tartani.

Az ELTE Etológia Tanszék és a Purina Pro Plan nemzetközi tapasztalatokon alapuló online kutatásából, melyben 900 állattartót kérdeztek meg, kiderült: a magyar gazdák általában két évet csúszva veszik észre, hogy a kutyájuk öregszik. A kutyák felnőttkorának végét jelentő 7 éves korban az öregedési index ugrásszerűen emelkedni kezd. A gazdák – talán érzelmi elfogultságból is - hajlamosak fiatalabbnak látni kedvencüket, ezzel viszont elmulasztják a lehetőséget, hogy az öregedés tüneteit időben megfékezzék, kezeljék, és a kutyák aktív életszakaszát meghosszabbítsák. Pedig akár 2-4 évvel is ki lehetne tolni ezt az időszakot.

A változások a kutyáknál fizikai és szellemi síkon, illetve szociális viselkedésében figyelhető meg. Nőhet az önkontroll hiánya (például elvesztik a szobatisztaságot), nagyon látványosan romlik a figyelmi és tanulási képességük, és az aktivitási szintjük is annál gyorsabban hanyatlik, minél élemedettebb az eb. Az időskorba lépő kedvencek már nem érdeklődnek a környezetük iránt és nem reagálnák az ingerekre úgy, mint fiatalabb korukban.

A kutyák éppúgy bezárkóznak, mint az emberek, ha nem kapják meg ebben az időszakban a megfelelő gondoskodást. A kutyával való aktív foglalkozás mellett fontos a táplálásuk is. Az ízületek védelmére ajánlatos porcvédő anyagokkal kiegészíteni az étrendjüket, az elhízás megelőzésére pedig az alacsonyabb energiatartalmú ételek jelentik a megoldást. Az agy karbantartása is alapvető feladata a kutyatartóknak, hiszen idővel az agyműködés fokozatosan lassul, akárcsak az embereknél.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta