ÉLETMÓD RÖVIDHÍR

A sörhasúaknak jobban kell vigyázni szívükre

2011. május 28., szombat 08:55

Egy tanulmány szerint a szívbeteg, normál testsúlyú, ám hasi zsírpárnával rendelkező emberekben is magasabb a halálozás kockázata, mint azokban, akik zsírja máshol összpontosul. A kulcskérdés ugyanis az, hogyan oszlik el a zsír a testünkön.

A sörhas a kutatók szerint ugyanolyan jelentős kockázati tényezőnek számít, mint a napi egy doboz cigaretta szívása vagy a rendkívül magas koleszterinszint. Férfiak esetében pedig még magasabb a kockázat. Ez az „úszógumi” még a teljes testtömeg-indexnél (BMI) is fontosabb a halálozás valószínűségének előre jelzésében. Az új kutatás eredményei leszámolnak az „elhízás paradoxon” néven ismert meglepő elmélettel. A korábbi kutatások ugyanis a magasabb testtömeg-indexet és a szívkoszorúér betegséget hozták összefüggésbe a jobb túlélési eséllyel, a normális testsúlyú emberekhez képest.

Kövérségi paradoxon

A kövérség, a koszorúér-betegség és a magas vérnyomás ismert kockázati tényezője, de szívinfarktus után vagy szívelégtelenség bekövetkeztekor a súlytöbblettel élő betegek mégis könnyebben küzdenek meg a szívbajjal, mint a soványak.

A rochesteri Mayo Klinika kardiológus orvosa szerint az elhízás paradoxont az okozza, hogy a BMI nem megfelelő mérője a test kövérségének, és nem mutatja a zsír eloszlását. (A testtömeg-index a testsúly mértékegysége a testmagasság arányában.) A kardiológus szerint pedig sokkal fontosabb azonban az, hogyan oszlik el a zsír a testünkön – nyilatkozta a Journal of the American College of Cardiology legújabb számában.

A kutatók a világ különböző részein végzett öt kutatás adatait elemezték, amelyekben összesen 16 ezer szívkoszorúér betegségben szenvedő beteg vett részt. A halálozás kockázata majdnem kétszer magasabb volt a szívkoszorúér betegségben és centrális elhízásban szenvedő személyekben, melyet a derék körméret és a derék-csípő arány alapján határoztak meg.

Mi a különbség a hasi zsír és a combon lévő zsír között?

A (hasi) zsír metabolikusan aktívabb. Több változást eredményez a koleszterinszintben, a vérnyomásban és a vércukorszintben. Azokban az emberekben viszont, akik más testrészein összpontosul a legtöbb zsír, különösen a lábszárán és a fenekén, nem mutatható ki ez a megnövekedett kockázat – állítja a kutatást vezető orvos.

Ezért fontos, hogy az orvosok a testtömeg-indexen kívül más tényezőket is figyelembe vegyenek a betegek kockázatainak értékelésekor. A kutatók azt javasolják, hogy éppen ezért a sörhassal és úszógumival rendelkezőknek érdemes leadniuk a felesleget, még akkor is, ha testtömeg-indexük egyébként normális.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta