ÉLETMÓD RÖVIDHÍR

A laktózérzékenyek kétharmada nem is laktózérzékeny

2011. május 24., kedd 14:01

Egy olasz tanulmány azt állítja, hogy a magukat tejcukorérzékenynek gondolók legalább kétharmada egy másik, pszichológiai kórképtől szenved.

A laktózérzékenység lassan népbetegséggé válik, Amerikában például 30-50 millió embert érint, de itthon is a lakosság minimum tíz százaléka szenved a tej és tejtermékek fogyasztását követő kellemetlen tünetektől, úgymint puffadás, hányinger és bélfájdalmak. Egy nemrégiben tartott olasz tudományos előadásban Dr. Guido Basilico gasztroenterológus viszont azt állítja, hogy a betegségtől szenvedők nagy része nem is igazi laktózérzékeny.

Nem a tejcukrot képtelen megemészteni, hanem egy lélektani rendellenességtől, a szomatoform zavartól szenvednek. A tanulmány alapjául egy a milánói egyetemen lefolytatott kísérlet szolgál, melynek során az alanyokat egy olyan szondával tesztelték, amely a leheletben jelenlévő hidrogén szintet méri, és amit hagyományosan a tejcukorérzékenység diagnosztizálására szoktak használni. A vizsgálat azt mutatta, hogy a magukat laktózérzékenynek mondók alig harmada produkált olyan fiziológiás elváltozásokat, amelyek a betegség meglétére utalnának. A szondázással egyidejűleg az alanyokkal egy pszichiátriai kérdőívet is kitöltettek, és az eredmények alapján nagyon érdekes, további kísérleteket és vizsgálatot igénylő összefüggésekre derült fény: a helyzet ugyanis az, hogy a különböző lelki problémákat fizikai tünetegyüttessé alakító szomatoform rendellenesség lehet a tejcukorérzékenység legalább kétharmadának hátterében.

(USA Today)

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta