ÉLETMÓD RÖVIDHÍR

Jobban szenvedünk, ha tudjuk, meddig tart

2011. május 22., vasárnap 13:43

A hiedelmekkel ellentétesen működik az emberi psziché, és egyáltalán nem az a rosszabb, ha tudjuk, egy kellemetlen szituáció meddig fog tartani.

Majdnem minden ember osztja azt a vélekedést, miszerint ha egy kellemes dologról tudjuk, mennyi ideig fog tartani, akkor azt kevésbé fogjuk élvezni, ha pedig egy kellemetlen helyzet tudjuk ugyanezt, akkor kevésbé fogunk szenvedni tőle. A hiedelem mögötti érvelés úgy hangzik, hogy az ember figyelmét mindkét esetben elvonja a helyzetről, hogy azzal foglalkozik, mikor lesz (végre vagy sajnos) vége.

Egy kísérletsorozat során most bebizonyították, hogy ennek pontosan az ellenkezője igaz: Min Zhao és Claire I. Tsai, a Torontói Egyetem tanárai arra jutottak, hogy az emberek sokkal nehezebben viselik a kellemetlent, és intenzívebben élvezik a kellemest, ha tudják, mikor lesz vége. Az első kísérlet során diákokat marasztaltak bent egy extra órára tanítás után. Az egyik csoportnak megmondták, hogy az óra hatvan perces lesz, a másik csak annyit tudott, hogy 30-90 perc hosszú lesz, mint általában ezek az órák.

A második kísérletben egy kellemes és egy rettenetesen fölénekelt zeneszámot kellett hallgatni, a harmadik során pedig egy kellemes és egy zavaró hangingert (egy Mozart zongoraszonátát és egy porszívót) adtak az alanyoknak, azzal a különbséggel, hogy itt egy számláló jelezte. mennyi van még hátra. Az eredmények nemcsak azt mutatták meg, hogy mindenki nehezebben viseli a rosszat, ha tudja, mikor lesz vége, de például azt is, hogy az alanyok szinte kivétel nélkül rosszul tippelték meg, hogy hogyan fognak reagálni - írja a Healthland.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta