ÉLETMÓD RÖVIDHÍR

A bio és a gyógyszertári naptej a legbiztonságosabb

2011. május 18., szerda 11:15

Hogy mennyire károsak az egyes fényvédő szerek, még nem eldöntött kérdés. Addig is, bölcs dolog kerülni a gyanús termékeket és inkább a patikában beszerezni a naptejet.

A hagyományos fényvédő termékek károsak lehetnek az egészségre. Rengeteg kutatás számol be arról, hogy ezekben a szerekben megtalálható anyagok a napsugárzás hatására erősen rákkeltő vegyületté alakulhatnak át. Mások szerint a fizikális fényvédők hatóanyaga nem szívódik fel a bőrben, ezért nem okozhat betegséget. Ezek a termékek mikroszemcséket tartalmaznak - mint a titán-dioxid, vagy a cink-oxid -, melyek visszaverik a napsugárzás egy részét, míg a kémiai úton működő szerek elnyelik a sugárzást, de közben más molekulává alakulnak át. A vita minden esetre még nem dőlt el, de a bio fényvédő szerek már Magyarországon is megvásárolhatóak.

Számos napozófolyadék csak természetes összetevőket tartalmaz. Ezeknek a termékeknek leggyakrabban cink-oxid; hintőpor a hatóanyaga. Ártalmatlan, érdemes ezt keresni a doboz hátoldalán és minden más vegyszert kerülni - amennyire lehet. A bőrgyógyászok azt ajánlják, hogy gyógyszertárakban vásároljuk meg a fényvédő terméket, mert ezek a legbiztonságosabbak.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta