ÉLETMÓD RÖVIDHÍR

Már van füllel irányítható kerekesszék is

2011. május 16., hétfő 16:19

Fülizomzatukkal irányíthatják kerekesszéküket a jövőben azok a betegek, akik sem lábuk, sem karjuk mozgatására nem képesek.

Az ún. telemetrikus mioelektrikus fülizomzatrendszert (Telmyos) a Göttingeni Egyetem tudósai heidelbergi és karlsruhei kollégáikkal közösen fejlesztették ki. A rendszer lényege, hogy a fül mögötti apró chip felfogja az izom jeleit, majd továbbítja azokat a kerekesszéket irányító vevőkészüléknek. A göttingeni neurológusok szerint bár sokan tudják mozgatni füleiket, az akaratlagos irányítás megtanulására megfelelő tréninggel bárki képes lehet.

Mivel minden izomaktiváció során természetes módon keletkeznek elektromos jelzések, a kutatók rájöttek: a fül izmai elegendő energiát szolgáltathatnak ahhoz, hogy elektromos segédeszközöket, például kerekesszéket vagy protéziseket irányítsanak.

A tudósok most olyan szerkezet építésén dolgoznak, amely felfogja és feldolgozza az elektromos jelzéseket. Az új rendszerrel a végtagjaik mozgatására képtelen, kétoldali végtagbénulásban szenvedő páciensek először tudják majd irányítani rehabilitációs eszközeiket.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta