ÉLETMÓD RÖVIDHÍR

Az internet miatt nő a gyógyszerfüggők száma

2011. május 16., hétfő 12:32

A szélessávú internet-hozzáférés növekedésével magyarázza egy tanulmány a gyógyszerfüggőség utóbbi évekbeli ugrásszerű növekedését.

Az utóbbi években jelentősen megnövekedett Amerikában a receptre kapható gyógyszerekkel való visszaélések és a gyógyszerfüggőség kialakulásának száma. Egy a Health Affairsben közzétett tanulmány azt vizsgálta, hogy a jelenség mennyiben magyarázható a szélessávú internet elterjedésével. 1997 és 2007 között az amerikai háztartásokban a szélessávú net elérése 18%-ról 61%-ra emelkedett. Mindeközben 1999-2003-ig a neten rendelhető gyógyszerek forgalma évi százhatvanmillióról 3,2 milliárd dollárra emelkedett.

A tanulmány írói azt vizsgálták, hogy az egyes területeken az internethozzáférés növekedése és a drogrehabilitációra jelentkező betegek száma hogyan alakult. "A helyzet az, hogy a szélessávú hozzáférés tíz százalékos növekedésére mindenütt egy százalékkal nő az intézményekben kezelt gyógyszerfüggők száma" - mondta Dana Goldman, a tanulmány egyik szerzője. A kutatók hangsúlyozták, hogy tanulmányuk nem ok-okozati kapcsolatot állít, hiszen azt egyelőre nem lehet biztosan mondani, de a korreláció egyértelműen megmutatkozik, és ez mindenesetre jó kiindulópont lehet további kutatások elvégzésére. Goldman azért hozzátette, hogy ő személy szerint elég biztos abban, hogy a kapcsolat ok-okozati. "Ha ugyanis megnézzük például az olyan szerek használatát, amit neten nem lehet kapni, például heroin, akkor azt látjuk, hogy ott ez a drámai növekedés egyáltalán nem jelentkezett" - mondta a Time-nak.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta