ÉLETMÓD RÖVIDHÍR

Új betegség: az éjszakai evés szindróma

2011. május 15., vasárnap 14:47

A szakértők egyelőre nem vették föl a NES-t a többi, hagyományos étkezési rendellenesség közé, de elterjedtsége és káros hatásai miatt már nem kell sokat várni rá.

Ha a nap reggeli nélkül kezdődik, bőséges és késői ebéddel folytatódik, és a napi kalóriabevitel jelentős részét pedig este és akár éjszaka fogyasztod el, akkor könnyen lehet egy új étkezési rendellenességben szenvedsz.

A Night Eating Syndrome vagy NES a test normális cirkadián ritmusának tartós megborulásából áll, és nemcsak azért káros, mert tele hassal fekszik le az ember, hanem azért is, mert nagyon könnyen vezet elhízáshoz. A napi biológiai ritmus felborulásának eredményeképpen nehezen megszakítható rutinná válik ez a típusú helytelen táplálkozás, amit sokan csak segítséggel tudnak helyreállítani, már ha eljutnak addig, hogy fölismerjék, valami nincs rendben.

A DietBlog tippeket ugyan ad a NES kezeléséhez, ám azt is hozzáteszi, hogy vannak olyanok, akiknek dietetikus és pszichológus együttes segítségére lehet szüksége.

A cikk szerint a bőséges reggeli (ami a napi kalóriaszükséglet 25%-át fedezi) és a lefekvés előtt két órával már nem evés segíthet a biológiai óránk helyrebillentésében.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta