ÉLETMÓD RÖVIDHÍR

A hangulatingadozás gyógyítható

2011. május 15., vasárnap 11:52

Érdemes figyelemmel kísérni kedélyállapotunk változását, hiszen ha túl gyakran, hirtelen jóból rosszba fordul, az valamilyen hangulatzavarra utal. Kezelnünk kell, különben komoly lelki betegséggé alakulhat.

A szélsőséges, gyors periódusú hangulatváltozást orvosi szakkifejezéssel ciklotímiának nevezik. Az ebben szenvedő betegek akár néhány óra alatt is közvetlen, csacsogó állapotból ingerlékeny, életunt alakká válnak. A ciklotímia a bipoláris zavar nagyon enyhe formája, görög eredetéből "körben forgó hangulat"-nak fordíthatjuk le.

Az életunt hangulat gyakran akadályoz a cselekvésben

Tünetei a hipománia és disztímia periodikus megjelenése. A hipomániás fázisban a beteg energikus, kreatív és a bipoláris betegek mániás szakaszával szemben képesek józan ítéletet hozni. A disztímiás állapotot a beteg környezete talán észre sem veszi, de az ezt jellemző életunt hangulat gyakran akadályozza a cselekvésben. A ciklotímia kezelése fontos lenne, mert ha elhanyagolják, könnyen átalakulhat bipoláris zavarrá vagy depresszióvá.

Egyelőre még a tünetegyüttes diagnosztizálása is problémás. A hangulatzavarral járó betegségek száma és összetettsége egyre növekszik, ezért a ciklotímiát gyakran azonosítják tévesen valamilyen más pszichés betegséggel. Előfordul, hogy a betegség tünetei olyan enyhék, hogy a beteg el sem megy kivizsgálásra. Ha mégis rászánja magát és a problémát is sikerül azonosítani, az enyhe hangulatingadozások terápiája nálunk nem jellemző.

Pedig a ciklotímia klinikai módszerekkel is kezelhető. Olasz kutatók két kezelési fajtát hasonlítottak össze. A résztvevő betegek egyik fele 10 alkalommal, felváltva kognitív viselkedésterápián (ez a technika az egy adott helyzetre rögzült, hibás viselkedésmintákat tárja fel) és jól-létezni terápián vett részt (ez utóbbi egy spirituális kezelésmódszer, ami a terápia menete közben bomlik ki). A hatvankét résztvevő másik fele az előírt klinikai rutinnak megfelelő kezelést kapta, szintén tízszer. Két év múlva a betegek állapota mindkét esetben javult, a kombinált terápiával pedig tartós javulást értek el.

A ciklotímia kialakulásában genetikai tényezők is szerepet játszhatnak, a hangulati zavarban szenvedők rokonságának akár negyede is ilyen beteg lehet. A legfrissebb eredmények alapján a ciklotímia abnormális reakcióképesség a környezeti ingerekre. Az ingerek csökkentése és a lelki jólét növelése megelőzheti a hangulatváltozások kialakulását. Nem kell bonyolult dolgokra gondolni, a legjobb tippeket itt találod a lelki jólléted megteremtéséhez.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta