ÉLETMÓD RÖVIDHÍR

Homoszexuális férfiaknál magasabb a rák előfordulási esélye

2011. május 14., szombat 10:35

Egy kaliforniai kutatás a tudományos közösség megerősítésére vár, de ha nem tévednek, a meleg férfiaknál kétszer nagyobb eséllyel alakul ki a rák valamilyen változata, mint a heteroszexuálisoknál.

2001, 2003 és 2005-ben készült felméréssorozat alapján, amelyben több mint 120 ezer személyt kérdeztek ki, az önmagukat melegnek tartó embereket kétszer annyi esetben diagnosztizálták rákkal az életük során – írja a BBC. A kutatás azt is kimutatta, hogy a magukat leszbikusnak vagy biszexuálisnak tartó nők egészsége rosszabb, mint a heteroszexuálisoké.

A meleg férfiaknál gyakran fordul elő a humán papillomavírus okozta végbélrák. A HIV fertőzés következtében kialakult rák lehet a másik ok, és talán ez lehet a magyarázata, hogy leszbikus nőknél nem találtak kapcsolatot a nemi irányultság és a rákbetegség előfordulása között. A leszbikus nők rosszabb egészségügyi állapotát az okozhatja, hogy kisebbségben élnek, ami állandó feszültséggel jár.

Jobb túlélési arány

A kutatás eredményeit az egészségügyi szakértők fenntartásokkal fogadják. A felmérésben részt vevők a betegség túlélői, ezért nem reprezentálhatják a rákos megbetegedéseket. Egyes személyek már lehet, hogy a kutatás előtt belehaltak a betegségbe, vagy túl rossz egészségi állapotban voltak a részvételhez, így róluk nem készült statisztika. Az is lehet, hogy a homoszexuális rákbetegek túlélési aránya sokkal jobb, mint a heteroszexuálisoké, ezért volt sok gyógyult a kutatásban. Az angliai Rákkutató Központ szerint a tanulmány konklúziója nem elfogadható, újabb, kibővített vizsgálat szükséges az eredmények alátámasztásához.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta