ÉLETMÓD RÖVIDHÍR

Az unalom jobb emberré tesz

2011. május 10., kedd 11:30

Akik nagyon unatkoznak, késztetést éreznek arra, hogy valami fontosat és jót tegyenek, állítja egy új tanulmány.

Újszerű megközelítésben vizsgálta az unalmat a limericki egyetem két dolgozója, Dr. Wijnand van Tilburg és Dr. Eric igou. Az eredményt pénteken, a brit pszichológiai társaság konferenciáján prezentáló kutatók szerint az unalom nemhogy nem antiszociális, hanem ellenkezőleg: társadalmilag kívánatos akciókhoz vezet - írta a Guardian. "Akik nagyon unatkoznak, úgy érzik, hogy értelmetlen bármit is tenniük, így aztán motiváltabbak lesznek arra, hogy valami fontosat tegyenek" - állítja Wijnand van Tilburg, a tanulmány egyik szerzője. Van Tilburg nemcsak azt hangsúlyozta, hogy a tézisük újszerű, de azt is, hogy szembe megy az eddigi vélekedésekkel.

Az unalommal eddig foglalkozó tanulmányok kivétel nélkül a jelenség aszociális aspektusait vizsgálták és domborították ki, noha komolyan számolni kell a proszociális következményekkel is: az unatkozó ember jelentéktelennek érzi magát és tetteit, éppen ezért szeretne valami fontosat és értelmeset tenni, például elmennek vért adni, vagy jótékonykodnak. "Az eddigi kutatások azért nem vizsgálták ezeket az implikációkat, mert az unalmat csak azokkal a cselekedetekkel hozták összefüggésbe, amit az alany az unatkozás alatt csinál, mi viszont megmutatjuk, hogy az unalom hatóköre sokkal tovább ér, és a kapcsolat időben későbbi cselekményekkel egyáltalán nem olyan kierőszakolt, mint az első pillantásra látszik." - mondta Van Tilburg.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta