ÉLETMÓD RÖVIDHÍR

Nem mindegy, minek definiálod Morzsikutyát

2011. május 10., kedd 11:42

Egy oxfordi professzor szerint helytelen, ha a kutyánkat vagy macskánkat a kedvenc szóval jelöljük, az ugyanis megalázó az állatra nézve.

Szemantikai harcba kezdett egy professzorokból álló csoport, mert szerintük a hagyományosan használt szavaink sértőek és megalázóak az állatokra nézve. Az olyan kifejezések, mint kedvenc, háziállat, tulajdonos és gazda nemcsak azért kerülendőek, mert sérthetik az állatok érzékenységét, hanem azért is, mert az általuk jelölt hierarchikus viszony előrevetíti, hogy hogyan fogunk bánni velük - írja a Telegraph.

A felhívást az Andrew Linzey professzor által szerkesztett Journal of Animal Ethics tette közzé, és felhívta a figyelmet arra, hogy ezek helyett a szavak helyett olyan kifejezések használata ajánlott, amelyek nem lealacsonyítóak, a kedvenc helyett például a társállat (companion animal), a gazda helyett pedig az emberi gondviselő (human carer) lenne a jó megoldás. Problémásak azok a szófordulatok is, amelyek egy állatot valami negatív tulajdonsághoz kapcsolnak, a "berúgott, mint az albán szamár", vagy a "zabál, mint a disznó" továbbá az irigy kutya/bújj a lyukba kezdetű rigmus mindenféleképpen kerülendő, ha decens posztmodern polgárok szeretnénk lenni, akik az állattartás retorikájára is kellő figyelmet fordítanak.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta