ÉLETMÓD RÖVIDHÍR

Omega-3: jó a szívnek, de nem a prosztatának

2011. május 9., hétfő 12:58

A kutatók szerint a legújabb felmérés a feje tetejére állított mindent, amit az étkezésről, a gyulladásokról és a prosztatarák kialakulásáról tudtak. Szerencsére az Omega-3 szerepe a szívbetegségek megelőzésében sokkal jelentősebb mint a prosztatára gyakorolt esetleges kedvezőtlen hatása.

Az Amerikai Járványtani Szemlében megjelent új kutatás tanúsága szerint, ha túl sok a vérben az egyébként szívbarát Omega-3 zsírsav, az rosszindulatú prosztatarák kialakulásához vezethet, miközben a széles körben egészségtelennek tartott transz-zsírsavak jelenléte csökkenti ezt a kockázatot - írja a Yahoo! News.

Az Omega-3 egyik összetevője a DHA-nak rövidített gyulladás-csökkentő dokozahexaénsav. A 3400 férfi bevonásával végzett kutatás eredménye szerint azok a férfiak, akiknek a legmagasabb arányban volt jelen a dokozahexaénsav a vérében, két és félszer jobban ki voltak téve agresszív prosztatarák kifejlődésének mint akiknél a legalacsonyabb értéket mutatták ki. A tanulmány azt is megállapította, hogy a rosszindulatú prosztatadaganat kockázata 50 százalékkal kisebb azoknál a férfiaknál, akiknek a vérében a legnagyobb a transz-zsírsavak szintje. Az ilyen zsírok a leginkább a feldolgozott élelmiszerekben találhatók, és ezeket hozzák összefüggésbe gyulladás és szívbaj okozásával.

Nincs összefüggés a prosztatarák és az Omega-6 zsírsavak között, amelyek megtalálhatók a legtöbb növényi olajban, és amelyekről azt gondolják, hogy gyulladást elősegítő hatásuk van - mondják a seattle-i Fred Hutchinson Rákkutató Központ kutatói. Az egyik fajta zsír jelenléte sem hozható összefüggésbe az alacsony kockázatú prosztatarákkal.

Theodore M. Brasky kutatási munkatárs úgy nyilatkozott, hogy megdöbbentek az eredményeken, emiatt sok időt fordítottak arra, hogy ellenőrizzék, nem végeztek-e valamit rosszul. "Feje tetejére állított mindent, amit az étkezésről, a gyulladásokról és a prosztatarák kialakulásáról tudunk - vagy legalábbis feltételezzük tudni -, és új fényben tünteti fel a táplálkozás és a különböző krónikus betegségek közötti kapcsolat vizsgálatának összetettségét" - tette hozzá a tudós.

Az eredmények ellenére Brasky és kutatótársai nem gondolják azt, hogy azok a férfiak, akiknek szívbántalmaik vannak, abba kéne hagyniuk az Omega-3-tartalmú élelmiszerek fogyasztását, mert úgy gondolják, hogy jótékony hatása messze felülmúlja az esetleges hátrányokat. A kutató szerint a táplálkozás és a betegségek közti kapcsolatot szigorú vizsgálatoknak kell kiderítenie és nem szabad feltételezésekre támaszkodni.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta