ÉLETMÓD RÖVIDHÍR

Mutáns baktériummal diagnosztizálnának betegségeket

2011. május 9., hétfő 12:50

Az E. Coli baktérium egyik genetikailag módosított példánya a környezet bizonyos változásaira meghatározott szín kibocsátásával reagál.

E. chromi a neve annak a baktériumnak, amit az emésztőrendszeri problémákat okozó E. coliból fejlesztettek tovább, és ami a jövőben megkönnyítheti a belgyógyászati diagnózisokat. A baktériumot úgy módosították, hogy a hasmenést, hányást és egyéb kellemetlen tüneteket okozó részeket kivették, helyette pedig hozzáadtak egy olyan képességet, aminek segítségével színes anyagot választ ki megfelelő környezeti hatás esetén.

Ha az E. chromi például arzénnal kerül kapcsolatba, akkor kék színű festékanyagot választ ki. Az eredmény - ha sikerül a baktériumot tovább módosítani, hogy az biztonságosan bevehető legyen szájon át - az orvosi használata miatt lehet majd különösen érdekes, főleg nehezen észrevehető belgyógyászati betegségek kialakulásánál. A fekély, a különböző emésztőszervi daganatok ugyanis mind elváltozást eredményeznek a szervezet kémiájában, amire a baktérium azonnal reagálna, és megfestené a beteg székletét.

(via io9)

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta