ÉLETMÓD RÖVIDHÍR

Az e-mailed elárulja, milyen vagy

2011. május 9., hétfő 12:49

A e-mail formája és tartalma sokat elárul gépelőjéről, a felek a felületes információk birtokában is számtalan következtetést vonhatnak le egymásról.

Francis McAndrew és Chelsea Rae De Jonge pszichológusok több mint száz résztvevőt kértek fel arra, hogy olvassanak el számtalan, idegenek által írt e-mailt, majd következtessenek a levél írójának személyiségére. Az olvasók az írásjelek mellett a helyesírásra és a nyelvtanra is odafigyeltek, de az egyes szám első személy használatát is pontozták.

Az e-mailek olvasói távolságtartónak és hidegnek ítélték meg azt, aki kerülte az egyes szám első személy használatát, és tárgyilagosan fogalmazta meg levelét, a résztvevők többsége úgy gondolta, hogy az illető magas beosztású vezető, aki haragvó és bizalmatlan jellem. Velük szemben azok a levélírók, akik egyes szám első személyen írtak, szimpátiát és közelséget váltottak ki az olvasókból.

Szintén pozitív benyomásként könyvelték el a hangsúly jeleként alkalmazott számtalan felkiáltó jelet, amit elsősorban a női levélírók használtak. Ez is jele annak, hogy a nők számára az érzelmi kitárulkozás könnyebb. A kutatók megjegyzik, hogy amit a hétköznapok során a mimika, a testbeszéd és a szemkontaktus árul el, azt az e-mailekben a felkiáltó- és kérdőjel használata teszi.

Helyesírás tekintetében megoszlott az olvasók véleménye, az idősebb generáció kritikusabban fogadta a helyesírási hibákat, a tiszteletlenség jeleként értékelte, de hasonlóképpen reagált, ha a levél írója alacsony intellektust mutatott. A fiatal olvasók a helyesírási hibákat és az intellektus kérdését is neutrálisan fogadták. Mindemellett az is kiderült, hogy az ismerősök, barátok grammatikai és helyesírási hibáival senki nem foglalkozik.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta