ÉLETMÓD RÖVIDHÍR

Stroke Napja a Népligetben

2011. május 8., vasárnap 10:32

Ingyenes szűrővizsgálatokkal, tanácsadással és egész napos programmal várja az érdeklődőket május 8-án vasárnap a Magyar Stroke Társaság/MST/, ezúttal a fővárosi Népligetben.

A rendezvényen a szervezők az agyiér-katasztrófák gyakoriságára, a megelőzés fontosságára és a három órás időablak jelentőségére hívják fel a figyelmet.

Hazánkban évente 42 ezren kapnak szélütést. Évente mintegy 8 ezren halnak meg stroke következtében. A betegek negyede 60 évnél fiatalabb, a férfiak veszélyeztetettebbek nő társaiknál, átlagosan 5 évvel hamarabb kapják meg a stroke-ot. A túlélők 22%-a járásképtelen, többen kerekesszékbe is kerülnek. A stroke-betegek csaknem fele képtelen saját magáról gondoskodni, ugyanakkor ötödük komoly beszédzavarral küzd.

A szűrőnap célja annak tudatosítása, hogy a szélütés kezelhető, de csak akkor, ha a szakszerű segítség időben érkezik. Nagyon fontos, hogy a beteg három órán belül kórházba kerüljön, ilyenkor ugyanis visszafordítható a károsodás.

A stroke-prevenció érdekében a Magyar Stroke Társaság idén május 8-án Stroke Napot tart, ezúttal a budapesti Népligetben. A rendezvényen ingyenes vérnyomás-, vércukorszint-, koleszterinszint-, haskörfogat- és testsúlymérés, nyaki doppler vizsgálat, valamint a magasvérnyomás-betegséggel kapcsolatos tanácsadás várja az érdeklődőket. A rendezvény során mindenki kezébe veheti a saját egészségi állapotáról készült kockázatfelmérést. A szakemberek a mért értékek alapján mindenkinek tanácsot adnak ahhoz, hogyan és min változtasson, amennyiben bármelyik eredménye eltér a normál értékektől.

A stroke felismerése

1. Mosolyogjon, vagy mutassa fogait! − ez az egyik feladat, amit érdemes végrehajtatni egy stroke-gyanús beteggel. Hisz, ha arca asszimetriát mutat, vagyis az egyik oldal ernyedt, akkor gyanakodhatunk stroke-ra.
2. Emeltessük fel vele egyszerre mindkét karját! Amennyiben nem sikerül végrehajtani mindkét karral egyformán, s az egyik végtag lehanyatlik, az is kísérő tünet lehet.
3. Ismételtessünk vele egy egyszerű mondatot! Ha a szavak összefolynak, nem találja a megfelelő szavakat, akkor még egy fontos tünettel állunk szemben.
4. Kérjük meg: öltse ki a nyelvét! Ha nyelve egyik vagy másik oldalra félreáll, akkor nagy eséllyel stroke-ja van a betegnek.
Ne felejtsük el: a szélütés utáni első órák kulcsfontosságúak, ezért akkor is hívni kell a mentőket (104), ha a fenti tünetek közül akárcsak egyet is észlelünk.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta