ÉLETMÓD RÖVIDHÍR

Ha kövérekkel barátkozol, te is az leszel!

2011. május 6., péntek 10:59

Szoros barátságok esetén a felek lekövetik egymás súlyváltozását - írja egy friss tanulmány. Leginkább ez a hízás irányába történik, de nem lehetetlen, hogy fordítva. Ilyen kölcsönhatáshoz viszont tényleg kell a bizalmas viszony: ha a szomszédunk kikerekedik, mi azért nem fogunk.

A vékonydongájúaknak ez rossz hírnek tűnhet, de az olyan emberekkel való haverkodás, akik nálunk kövérebbek, minket is felhizlalhat. De hogy egy jó hírrel is szolgáljunk: elvileg ez fordítva is igaz - idéz egy friss amerikai kutatást a Daily Mail.

Nicholas Christakis és James Fowler 32 év adatait vizsgálták meg egy massachusettsi városban. Arra jutottak, hogy ahol két ember már régi barátságban van, és ahol az egyikük nagyobb súlyú mint a másik, a vékonyabb fél hízik, akár 57 százalékkal is nehezebb lesz a jövőben. Ha a két fél vérrokon, ez a szám 40 százalék, ha házastárs, akkor pedig 37.

Kontrollként megvizsgálták, hogy miként érinti a jelenség azokat az embereket, akik között nincs baráti viszony, ha például csak szomszédok. Köztük nem jelent meg ez a követő magatartás.

Szót kér az olvasó

A Daily Mail cikkének egyik női olvasója az alábbiakat jegyezte meg:

"Ha én diétázom, akkor igyekszem elkerülni, hogy olyanokkal ebédeljek, akik chipset vagy pudingot rendelnek, esetleg felfalják a kenyereskosár tartalmát, de ha világvége-hangulatom van, akkor ezeket a barátaimat hívom először. A nők általában mindig másolják egymás étkezési szokásait, amikor együtt esznek. Nem szeretnék, ha ilyenkor úgy látnák őket, hogy az egyiküknek mindent szabad, a másiknak meg semmit."

"Úgy gondolom, a megállapításaink megerősítették azt az elméletet, hogy mivel az emberek összeköttetésben vannak egymással, így egészségi állapotuk is összekapcsolódik" - nyilatkozta Christakis.

De szerencsére az vizsgálat azt is igazolta, hogy a testesebb ember is lefogyhat vékonyabb barátja hatására. Christakis erre azt mondta:

"Ugyanaz a jelenség, ami az elhízás ragadóssága felé visz, potenciálisan úgy is bekövetkezhet, hogy az ellentétes irányba indul el a folyamat, mert ahogy egy ember hízása hatással van a vele szoros kapcsolatban lévőkre, a fogyás is hasonló hatást válthat ki, legalábbis elvileg."

A kutatás azt is megállapította, hogy a teltebb inkább telttel, míg a soványabb a sovánnyal barátkozik.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta