ÉLETMÓD RÖVIDHÍR

A kövér tinik nem depressziósok

2011. május 5., csütörtök 11:49

Egy új kutatás szerint nem igazán függ a depresszív hajlam attól, hogy valaki kövér-e vagy sovány. Elhízott tizenéveseket hasonlítottak össze normál testalkatúakkal.

"Az emberek feltételezik, hogy minden elhízott serdülő boldogtalan és depressziós - nyilatkozta Dr. Elizabeth Goodman, a tanulmány szerzője, a massachusettsi gyermekkórház gyermek- és ifjúság-egészségügyi központjának igazgatója a kórház sajtóközleményében - A mi eredményeink azt mutatják, hogy ez a feltevés téves."

A fehér tizenévesek azonban kissé magasabb kockázattal szembesülhetnek - idézi a Journal of Adolescent Health tanulmányát a Yahoo! News.

De igen, inkább depressziósak!

Ha valaki csak kicsit kövérebb az általánosan elfogadottnál, még nem kell, hogy azt kedvezőtlen lelki folyamatok okaként definiálják. Egy hollandiai kutatás azt állapította meg, hogy azon túl, hogy a depresszió nagyban elősegíti a túlsúlyosság kialakulását, ez fordítva is igaz: a búskomor emberek nagyobb arányban kövérek, mint nem depressziós társaik. Ez pedig az még inkább jellemző az amerikaiakra.

New Jerseyben is végeztek hasonló felmérést ezúttal egyetemisták körében. Arra jutottak, hogy az egyetemet már elhízottan kezdő hallgatók közül többen szenvednek letargiától, mint a normál testsúlyú diáktársaik. Viszont akik le tudtak fogyni, kisebb eséllyel produkáltak a későbbiekben depresszióra utaló jeleket.

A kutatók összehasonlítottak 51 súlyosan elhízott tizenévest  normál testalkatú kortársaikkal. A vizsgálatban résztvevő túlsúlyosak testtömeg-indexe elérte vagy meghaladta a 40-es értéket, ami már komoly elhízásnak számít. Ez az adott korcsoport egy százalékára jellemző.

A vizsgálat kezdetekor felmérték, mennyire van jelen a körükben a depresszió. A felmérést megismételték két, valamint három évvel később.

A kutatók alapvetően nem találtak az elhízás és a depresszió között összefüggést, habár a harmadik évben a fehér tizenévesek körében némi jel utalt erre.

"A testet és a lelket együtt kezeljük, tehát a teljes személyt vizsgáljuk - nyilatkozta Goodman -, emiatt nincs okunk azt feltételezni, hogy a súlycsökkenés javítja a betegeink lelki egészségét, vagy hogy a negatív érzelmek és az elhízás kéz a kézben járnának. Úgy tűnik, a testméret nagyobb hatással van a fehér és nem latin származású tizenévesek érzéseire."

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta