ÉLETMÓD RÖVIDHÍR

Így fog kinézni húsz év múlva a tetkód

2011. május 4., szerda 17:36

A brit Ian Eames kidolgozott egy matematikai képletet, amivel ki lehet számolni, hogyan csúfítják el az évek a tetoválást.

Amikor az ember tetoválást varrat magára, valami sejtése van arról, hogy az az évek múltásával veszít eredeti üdeségéből, de hogy mit tesz tíz-húsz év egy-egy rajzzal, azzal általában akkor szembesül a tulajdonos, amikor már megtörtént a baj. Ian Eames matematikus modelljének köszönhetően viszont mostantól egész pontosan megjósolható, hogy mennyire amortizálódik le az a habokat hasító vitorlás hajó, ami valamikor tök jó ötletnek tűnt.

Az alapképlet viszonylag egyszerű. minél bonyolultabb egy ábra, minél több finom vonalat tartalmaz, annál felismerhetetlenebb lesz az évek során (tehát a "bűn az élet" tulajdonosok valamelyest fellélegezhetnek). A sejtek ugyanis, amik a tintát tárolják, az idővel cserélődnek, és ez tönkreteszi a nagyon vékony, finom vonalakat, míg a határozott vonásokon nem látszik annyira. Ezt az alapot árnyalják tovább az olyan faktorok, mint az életkor, amiben a tetkó készült, a bőrtípus, az, hogy az illető menyit szokott napon tartózkodni. "A tanulmányomból - nagyon leegyszerűsítve - kiderül, hogy minél vastagabb és határozottabb egy vonal, annál tovább megmarad" - mondta Eames.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta