ÉLETMÓD RÖVIDHÍR

Ötperces teszttel kiszűrhető csecsemőknél az autizmus

2011. május 2., hétfő 10:58

Minél korábban derül ki egy gyerekről, hogy autista, annál többet segíthet a megfelelő bánásmód.

Az autizmus általában a gyerekek kétéves kora körül mutatkozik meg először, ám a szülők rendszerint késve veszik észre, és sokan még azután is várnak az orvoshoz fordulással, noha a gyerek szempontjából mindennél fontosabb lenne az idejekorán felismert és megfelelően kezelt autisztikus spektrumzavar. A Journal of Pediatrics nemrégiben közzétett tanulmányában egy egyszerű, öt pontos vizsgálatot publikál, aminek segítségével a szülő is kiderítheti, hogy a gyermeke érintett-e.

A teszt persze önmagában nem elégséges, és az eredményei nem száz százalékig megbízhatóak, tehát az esetleges pozitív eredménynél mindenképpen orvosi konzultációra van szükség. Megalapozott gyanú esetén az orvos aztán fokozottan tud figyelni a betegség kialakulására. A vizsgálat olyan pontokat tartalmaz, mint a gyerek szemkontaktusra való hajlandósága, a különböző hangokra, szagokra adott reakciója. A kísérlet során 10.479 gyereken alkalmazták a tesztet, és a teszt alapján 184 gyerek esett a veszélyeztetett kategóriába. Ebből a halmazból később 32 esetében alakult ki az autizmus, 56 gyereknél nyelvi fejlődési nehézségek, másik kilencnél pedig fejlődési nehézségek voltak tapasztalhatók.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta