ÉLETMÓD RÖVIDHÍR

A középkorú emberek a legboldogtalanabbak

2011. május 2., hétfő 11:52

Boldogságérzetünk a harmincas és ötvenes éveink között érheti el a mélypontot. A jó hír az, hogy ez később javuló tendenciát mutat – valószínűleg azért, mert egyre több gondtól és felelősségtől szabadulunk meg.

A fiatalkor kétségtelenül az élet csúcspontjának számít: az ekkor tapasztalható elégedettség viszont fokozatosan megfogyatkozik, ahogy a 40-es, illetve 50-es éveinkbe lépünk - írja a Mother Nature Network. A népesség boldogságérzete a gyerekkortól kezdve az időskorig egy U-görbe mentén halad: érthető módon - a szerencsétlenebb kivételektől eltekintve - a gyerekkor a legboldogabb időszak, amiben közrejátszanak a pozitív kilátások is, majd egy fokozatos lejtmenet következik.

Mélypont után javulás

A mélypontot valamikor a harmincas éveink vége és az ötvenes éveink eleje között érjük el: ekkor kezdünk el dolgozni és alapítunk családot - a javulás pedig 60 körül következik be. Ez annak tudható be, hogy a mindennapi terhek csökkenése mellett addigra az ember kivívja a neki kijáró elismerést, és kellőképpen bölcs ahhoz, hogy értékelni tudja, amit elért. Érdekes módon 75 éves kor táján megint rosszabbodik a helyzet - ennek az elvesztett barátok, rokonok és a romló egészség lehet az oka.

Bert Van Landeghem, a Maastrichti Egyetem kutatója 1984 és 2007 között körülbelül 45 ezer németet követett nyomon egy felmérés során (az alanyok a kutatás kezdetén 17 és 85 éves kor között voltak). Minden évben megválaszolták a kérdést, hogy mindent összevetve, egy 10-es skálán mérve mennyire elégedettek az életükkel. Az eredmény a születési dátum tükrében és attól függetlenül is egyértelműen U-görbét mutatott. Egy amerikai kutató viszont a korral járó enyhe javulást figyelt meg a kedélyállapotban: az idősebb felnőttek ugyanis jóval motiváltabbak voltak a saját érdeklődésük és érzéseik kielégítése szempontjából, kevésbé függtek másoktól.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta