ÉLETMÓD RÖVIDHÍR

Télen nagyobb a szülés utáni depresszió esélye

2011. április 28., csütörtök 11:44

Kétezres mintán végre hajtott longitudinális vizsgálat azt mutatja, hogy a szülés utáni depresszió szignifikánsan nagyobb arányban fordul elő ősszel és télen, mint tavasszal/nyáron.

A télen megváltozott fényviszonyok, illetve ezen fényviszonyok által generált hormonális változások lehetnek az okai annak, hogy télen a kétszeresére ugrik a szülés utáni depresszióban szenvedő nők száma. A vizsgálat, amelyet kétezer nő segítségével folytattak le, a szülés utáni ötödik nap, hatodik héten és hatodik hónapban felvett kérdőívekből állt. Száz anyából átlagosan 11 jelzett depresszióra utaló tüneteket. Az orvosok egyelőre több dolog miatt is óvatosak a konklúziók levonásával. Egyrészt a megnövekedett esélyű téli depresszió ugyan egyértelműen látszik, ám a jelenséget magyarázó okokat egyelőre nem sikerült egyértelműen tisztázni. A kutatók egyelőre több megoldást is talonban tartanak, a D-vitamin hiánytól kezdve a kevesebb napfény miatti hormonális változásokig.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta