ÉLETMÓD RÖVIDHÍR

Vírust adnának a szegény országok olcsó gyógyszerért cserébe

2011. április 26., kedd 13:06

Négy éve húzódó vita zárult le Genfben, mikor a résztvevő országok és nagy gyógyszergyártók egész estés alkudozás után megegyeztek, hogy hajlandók vírusmintákat és gyógyszereket cserélni az új-influenza járvány megelőzése érdekében.

A védőoltás előállítása a vírusmintákat megosztó országokon múlik. A minták olyan védőoltást előállító laborokba kerülnek, amelyeket az Egészségügyi Világszervezet koordinál. 2007-ben Indonézia, majd számos madárinfluenzával fertőzött ország szüntette meg a vírusminták exportját, arra hivatkozva, hogy az ezekből előállított vakcinát ők úgysem tudnák megvenni.

A gyógyszeripar termelése tíz százalékát ajánlja fel

A mostani egyezség szerint a szegény országok vírusmintákért cserébe segítséget kapnak, ha védőoltásra vagy vírusellenes gyógyszerre van szükségük. A gyógyszeripar ígérete szerint, termelési kapacitása 10 százalékát arra fogja használni, hogy olcsó, vagy akár ingyenes gyógyszereket és védőoltást állítson elő a hátrányos helyzetű országok számára. Az Egészségügyi Világszervezet szerint a cél az, hogy a legyártott védőoltás mennyisége világszerte emelkedjen. A májusban jóváhagyásra kerülő megállapodás erre viszont nem ad garanciát.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta